Di smo?

Sajam knjiga u Istri: Evo što nas očekuje ove godine na kultnom festivalu

Hina

Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

Svaki dan Sajam počinje "Doručkom s autorom" u sklopu kojeg će u razgovoru s kulturologom i piscem Aljošom Pužarom sudjelovati Petar Gudelj, Sinan Gudžević, Olja Savičević Ivančević, Svetislav Basara, Duško Šibl, Đurđica Čilić, Nada Gašić, Ivica Đikić i Ivica Buljan



Poezija i nova licu u fokusu su ovogodišnjeg 26. izdanja Sajma knjige u Istri koji će se u Puli održati od 4. do 13. lipnja pod sloganom “Di smo?”, izvijestili su u utorak organizatori pulskog festivala knjiga i autora.


Već u petak 21. svibnja u pulskoj Galeriji Makina otvorit će se izložba ilustracija Maje Celija naslovljena “Gradus ad Parnassum” kojom se najavljuje Sa(n)jam knjige u Istri. Izložba je otvorena do 2. lipnja, a dva dana nakon toga, za 4. lipnja točno u podne zakazano je svečano otvorenje pulskog festivala knjiga i autora u Prolazu sv. Teodora, na platou ispred festivalske knjižare smještene u jednoj od hala nekadašnje tvornice Arena trikotaža. Inače, sva događanja tijekom deset dana festivala odvijat će se u dvorištu Shipyard puba.


“Kao i svih prijašnjih godina, Sa(n)jam knjige u Istri čine dva segmenta: manji, prodajni, te dominirajući festivalski koji, kao takav, ima središnju temu i programe kojima se prati recentna produkcija, kako u Hrvatskoj, tako i znatno šire. U fokusu će nam biti poezija, prvenstveno suvremena, koja u Hrvatskoj doživljava renesansu”, istaknula je direktorica sajma Magdalena Vodopija.




Svaki dan Sajam počinje “Doručkom s autorom” u sklopu kojeg će u razgovoru s kulturologom i piscem Aljošom Pužarom sudjelovati Petar Gudelj, Sinan Gudžević, Olja Savičević Ivančević, Svetislav Basara, Duško Šibl, Đurđica Čilić, Nada Gašić, Ivica Đikić i Ivica Buljan.


Premijerni nastupi glavna su odrednica programa “Nova lica Pule”, koji će, smatra Vodopija, zasigurno izazvati veliko zanimanje. U njemu će se, uz debitante, predstaviti etablirani autori i autorice koji do sada nisu sudjelovali na pulskom Sajmu. Među njima su Petar Gudelj, Svetislav Basara, Ivica Đikić, Ivana Bodrožić, Tanja Stupar-Trifunović, Magdalena Blažević, Želimir Periš i Ena Katarina Haler.


Novost sajma je suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba. Redatelj Ivica Buljan, pjesnikinja Monika Herceg, sada u ulozi dramaturginje i izbornice domaćeg pjesničkoga programa, Mirna Rustemović zadužena za selekciju slavenskih pjesnika te glumice i glumci HNK pripremaju izvedbu probranih stihova.


Među ostalima, svojim pjesmama predstavit će se višestruko nagrađivana Evelina Rudan, Dorta Jagić, koja dolazi i s proznim djelom, te Sanja Baković, Lidija Deduš, Ana Brnardić, Marijana Radmilović.


U sjećanje na nedavno preminulog Tonka Maroevića, velikog prijatelja i čestog gosta Sajma, bit će predstavljena njegova posljednja knjiga “Znakovi, stavovi, tragovi: uvid u hrvatsku likovnu umjetnost”.


U programu “Istra ispod kore”, iznimno značajnom za pulsku publiku, bit će predstavljene knjige koje opisuju najvažniji kulturološki prevrat u Istri u novijoj povijesti: “Čakavski sabor 1970. – 2020. – monografija” autora Jelene Lužina, Milana Rakovca i Josipa Šiklića te “Čovjek u svom vremenu” Marija Kalčića i skupine autora. Tu je i knjiga “Možda ovo ne dolazi iz krvi” Borisa Domagoja Biletića te “Theatron Istra” Igora Zirojevića i Dragana Velikića.