Dodjela

Roko Juretić iz Rijeke pobjednik V.B.Z.-ove književne nagrade za mlade u kategoriji do 14 godina

Hina

Roko Juretić s nagradom / Foto VBZ

Roko Juretić s nagradom / Foto VBZ

U kategoriji do 14 godina titulu pobjedničke priče odnijela je priča "Šoping groznica" Roka Juretića, učenika 8. razreda iz Rijeke, i to za originalan pristup temi i dobro razrađeno pripovijedanje



Žiri književnog natječaja nakladnika V.B.Z. “Sve je lako kad si mlad?” za kratku priču za mlade, na svečanoj dodjeli u utorak u V.B.Z.-ovoj knjižari u Z centru u Zagrebu proglasio je po tri pobjedničke priče mladih u kategorijama do 14 godina te od 15 do 18 godina.


U kategoriji do 14 godina titulu pobjedničke priče odnijela je priča “Šoping groznica” Roka Juretića, učenika 8. razreda iz Rijeke, i to za originalan pristup temi i dobro razrađeno pripovijedanje puno humorističnih elemenata.


Drugo mjesto u kategoriji mlađih učenika pripalo je toploj ljudskoj priči “Zelena vrata” Marine Gvozdenović, učenice 8. razreda iz Mostara, a treće priči “Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022.” Tare Pije Zekić, učenice 8. razreda iz Rijeke.





U kategoriji priča mladih od 15 do 18 godina starosti, prvo mjesto osvojila je priča “Sve je lako kad si mlad” Anđele Zrnić, petnaestogodišnje učenice iz Banje Luke, u kojoj je autorica, kako je istaknuto u obrazloženju žirija, pokazala izuzetnu pripovjedačku zrelost i napisala pravu kratku umjetničku priču.


Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojila je priča “Krila” Lare Vidušek, učenice 4. razreda gimnazije iz Zagreba, dok je treće mjesto u kategoriji starijih učenika osvojila priča “Nježno klupko djetinjstva” Fabijana Vođinca, učenika 1. razreda gimnazije iz Slavonskog Šamca.


Književni natječaj “Sve je lako kad si mlad?” namijenjen je mladima do 18 godina starosti a inspiriran je knjigom autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato “Mladima”, objavljene u V.B.Z.-ovoj biblioteci ‘Na margini’ pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije.


Cilj je natječaja potaknuti mlade ne samo na čitanje nego i na pisanje. Na natječaj, koji je bio otvoren do 31. siječnja, pristigle su 83 priče sudionika od deset do osamnaest godina starosti. Rukopisi su stigli iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne BiH.



U sklopu objave natječaja, V.B.Z je pokrenuo novu biblioteku V.B.Z. junior posvećenu osnovnoškolcima, u kojoj će se naći zabavne knjige najboljih domaćih i stranih autora i autorica, atlasi, enciklopedije i mnogi drugi zanimljivi i edukativni naslovi koje će razvijati ljubav prema knjizi kod mladih čitatelja.


Žiri je u osvrtu na književnu produkciju mladih autora u prvoj godini provedbe natječaja istaknuo kako se pokazalo da su mladi autori i autorice uistinu zanimljivi i maštoviti te da im ne nedostaje tema o kojima bi pisali.


Bavili su se tako svime što muči njihovu generaciju: sveprisutnom pandemijom koronavirusa koja najviše pogađa upravo njih; školom; odnosima s prijateljima, braćom i sestrama, roditeljima; pisali su kako je to kad si drukčiji od drugih, bilo je tu i crtica iz svakodnevnog obiteljskog i društvenog života, ali i njihovih iznimno zrelih razmišljanja o životu, odrastanju, budućnosti, težnjama…


Žiri, u kojemu su bili urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin, u siječnju ove godine odabrao je 15 finalista i finalistkinja, među kojima su na svečanoj dodjeli u utorak u V.B.Z.-ovoj knjižari u Z centru u Zagrebu odabrane po tri najbolje priče mladih do 15 godina te tri priče mladih od 15 do 18 godina starosti.


V.B.Z. je za šest učenika i učenica pripremio pakete knjiga i opreme za školu Eurotradea, a pobjedničke priče dostupne su na mrežnoj stranici vbz.hr, te će biti objavljene na kulturnom portalu Booksa.