Stihovi pod maskom

Pjesništvom za petrinjsku knjižnicu: Inicijativa “Di si bio 2020.?” postavlja pitanja, ali i nudi odgovore

Davor Mandić

Inicijativa okuplja desetero pjesnika i osim poezije u elektroničkom zborniku, odgovore na pitanje iz naslova, nudi i mogućnost pomoći Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja, ozbiljno stradaloj u prošlogodišnjem potresu



PETRINJA – Di si bio ‘91., ovisno o tome je li pitanje ili izreka, dijelom je oprečno impostiranog kolektivnog nam imaginarija u okvirima Hrvatske. Za one koji pitaju, odgovor ne može biti pozitivan jer taj ne pita da bi pitao, već pita da bi komentirao bježaniju/dezerterstvo dok se ginulo za našu stvar, a za one koji izriču, izreka je ironijski odmak od svakog nacionalističkog busanja u braniteljska prsa, onoga korpusa koji bi, da je doista bio u množini koju prikazuje današnja braniteljska statistika, rat bio završio za tri dana.


Zbornik i donacije


Sve te popudbine uhvatila se jedna posve drugačija, nikako ironijska i nikako nacionalistička, već pjesničko-humanitarna književna inicijativa naziva »Di si bio 2020.?« I pitanje je doista postavljeno, ne s figom u džepu dok je ruka na srcu, a na njega je odgovorilo desetero pjesnika i jedna vizualna umjetnica. Odgovorilo je i doslovno, u tekstovima koji su ponekad pjesničkiji, ponekad esejističkiji/biografskiji, i poezijom u deset blokova od po pet pjesama, odnosno vizualnom opremom zbornika, koji se pod naslovom »Di si bio 2020?: stihovi pod maskom« može besplatno elektronički konzumirati i pritom donirati sredstva za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Petrinja, ozbiljno stradaloj u prošlogodišnjem velikom potresu.


Autori u zborniku su pjesnici: Denis Špičić, Ines Kosturin, Ivor Kruljac, Julija Savić, Josipa Marenić, Luka Antić, Matko Abramić, Petra Zelenika, Vanda Borelli i Žarko Jovanovski, uz ilustratoricu Ninu Alvir, koja je grafički uredila i nadogradila zbornik. Pjesnici su, dakle, dijelom poznatija, dijelom manje poznata imena hrvatskog pjesničkog prostora, no svi u zajedničkoj misiji pomoći petrinjskoj knjižnici, tekstovima koji reprezentiraju i pandemijsku i inu aktualnost. Tekstovima, dakle, okupljenima u zbirci koja »svakako donosi i nove poglede na vrijeme i sve što nas je zadesilo prošle godine, kroz vizuru stihova pjesnika koji govore o strahovima, odnosima, promatraju, vole, ili na­prosto traže način da se nose sa sobom, novim normalnim koje mora biti svedeno na dom koji je u godinu dana podrhtavao više nego ikada«, kako to kaže predgovornica Monika Herceg, napominjući da je možda stiglo vrijeme i da se zapitamo jesmo li se naviknuli na sve promjene koje su nas zadesile ili smo samo, kao bića koja se jako dobro adaptiraju na svoj okoliš, pokušali upravo to da bismo lakše preživjeli.


Kako donirati



Na početku i na kraju zbornika nalazi se stranica s bar-kodom, koji čitatelje vodi do računa grada Petrinje i uputama kako donirati za knjižnicu koliko su u mogućnosti. Za one koji se ne koriste mobilnim bankarstvom, uplatiti se može i ispunjavanjem opće uplatnice. Primatelj je »Grad Petrinja – donacije«; broj računa je HR2823900011500198069; u opis plaćanja treba staviti »DSB – donacije za knjižnicu Petrinja«; SWIFT je HPBZHR2X, a uputa je da svi koji su uplatili donaciju obavezno pošalju ime i prezime, naziv ustanove, udruge, ureda i sl. te iznos koji je uplaćen jednim e-mailom na e-adrese: [email protected] (primatelj) i [email protected] zato što je to poseban račun riznice za donacije glede potresa, pa će se lakše pratiti iznose namijenjene knjižnici.

Godišnjica potresa


»Možda ono najbitnije pitanje koje ostaje visjeti nakon godinu dana od početka i pandemije i prvog potresa jest može li nam poezija, umjetnost, pomoći da se nosimo sa svime, može li nas spasiti i približiti? Odgovor na to pitanje možda je upravo cijela ova knjiga koju je moguće čitati i kao dokument vremena, ali i bitan umjetnički doprinos na temu godine koja nikoga od nas nije ostavila ravnodušnim«, kaže Herceg.


Zbornik je objavljen 22. ožujka, na godišnjicu razornog potresa u Zagrebu, koji se, kako podsjećaju iz inicijative »Di si bio 2020.?«, dogodio u prvom tjednu prvog lockdowna u Hrvatskoj te dan nakon Međunarodnog dana poezije.
Izdavač elektroničke verzije zbornika, njegov suurednik i promotor jedan je od zastupljenih pjesnika Ivor Kruljac, no inicijativa je u potrazi za izdavačem koji bi zbornik objavio i u fizičkom izdanju.