Hena com

“Gdje je nestao Kir”: Roman Elvisa Bošnjaka o Josipu Reihl-Kiru

Kim Cuculić, Hina

Elvis Bošnjak / Foto HNK Split

Elvis Bošnjak / Foto HNK Split

Bošnjak je svoj prvi prozni tekst posvetio zapovjedniku osječke policije, ubijenom iz zasjede 1991. godine



Nakladnik Hena com objavio je roman glumca, dramskog pisca i scenarista Elvisa Bošnjaka pod naslovom »Gdje je nestao Kir«. Bošnjak je svoj prvi prozni tekst posvetio Josipu Reihl-Kiru, zapovjedniku osječke policije, ubijenom iz zasjede 1991. godine.


Urednik romana je Kruno Lokotar, a prvi primjerci dolaze u knjižare diljem Hrvatske početkom svibnja ove godine. Roman se sastoji od dviju pripovjednih linija koje naizmjence prate žrtvu i ubojicu.


Pripovijedanje o žrtvi, Josipu Kiru, ide prema trenutku ubojstva, opisuje njegove zadnje dane i sate, dok ubojicu Marka Šutala pratimo od čina ubojstva, kroz faze bijega.




– Čitamo roman usisani u dva tunela koja se u jednom trenu kobno sastaju, da bi se… opet sastali? Portretirajući i kontrastirajući dva potpuno drukčija lika, njihove misije i logike, i skicirajući likove iz njihova neposredna okoliša, autor pripovijeda o vremenu početka rata u Slavoniji, i potiče da se svatko zapita što se zapravo dogodilo, jer značenja izmiču, sve do danas, premda je nesumnjivo da je ubojstvo iz zasjede, pogotovo policijskog načelnika na zadatku, dobro organizirani zločin.



Fikcionalizirajući, Elvis Bošnjak vodi nas kroz tunele na čijim se krajevima nazire svjetlo, istina, ona plemenitog kova, na koju se ne hvata hrđa. A istinu je teško ubiti, kao i Kira, piše u opisu knjige.


Elvis Bošnjak (1971.) glumac je, dramski pisac i scenarist. Odigrao je više od stotinu kazališnih, filmskih i televizijskih uloga. Za kazalište počinje pisati koncem 90-ih. Tekstovi su mu izvođeni u Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Češkoj, Čileu, Meksiku i Njemačkoj.


Kao scenarist i koscenarist potpisuje filmove »Otac«, »Noćni brodovi« (s Igorom Mirkovićem) i »Sonja i bik« (s Vlatkom Vorkapić).


Objavio je zbirku odabranih drama »Nosi nas rijeka i druge drame« (2011.) te knjigu drama »Dalmatinska trilogija« (2019.). Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima Nagrade Marul za najbolji tekst, Nagrade »Vladimir Nazor« i Nagrade »Marin Držić«.