Projekt

Besplatne elektroničke knjige: Dvadeset knjiga za 20. obljetnicu

Davor Mandić

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Projekt BEK ovih je dana proslavio 20 godina rada, a nema bolje proslave od radne: broju godina rada parira tako broj objavljenih novih besplatnih pjesničkih naslova suvremenih hrvatskih pjesnika



Projekt Besplatne elektroničke knjige Društva za promicanje književnosti na novim medijima ovih je dana proslavio punih 20 godina kontinuiranog rada, a nema bolje proslave od radne: broju godina rada parira tako broj objavljenih novih besplatnih pjesničkih naslova suvremenih hrvatskih pjesnika.


– Temeljna hipoteza pokretača projekta od prije 20 godina – da recepcijski život knjige može biti puno dulji od komercijalnog života knjige, kao i to da komercijalno nakladništvo treba nadopuniti komplementarnim nekomercijalnim nakladničko-distribucijskim platformama da bi se ostvario puni potencijal recepcijskog života knjige – pokazala se točnom, a sve prednosti besplatne online distribucije književnih naslova neočekivano su se istaknule tijekom pandemijskog »zaključavanja«, kada je pristup tiskanim knjigama postao otežan ili čak nemoguć, zbog ograničenja u radu knjižara i knjižnica, a čitanje i preuzimanje BEK-ovih naslova zabilježilo nagli četverostruki porast te tijekom ta dva mjeseca zabilježio isti broj korisnika kao i tijekom 2016. i 2017. godine zajedno – kažu u BEK-u.


U slavljeničkom pjesničkom bloku objavljeni su ovi naslovi: »U polutami predgrađa« Krešimira Bagića, »Metakmorfoze« Alena Brleka, »Uzbrdo« Ane Brnardić, »Pred gradom su kosci« Gorana Čolakhodžića, »Heretik na 10 načina« Tomislava Domovića, »Psiho, ptice« Tihomira Dunđerovića, »Doba bršljana« Davora Ivankovca, »Kafkin nož« Dorte Jagić, »Sve jedno« Zvjezdane Jembrih, »Ne poklanjaj srce divljim stvorovima« Kristine Kegljen, »Čitanka« Miroslava Kirina, »Slavlje na pučini« Ljube Lozančić, »Sjene sjemenki« Neve Lukić, »Disco inferno« Romea Mihaljevića, »X« Želimira Periša, »Bolest je sve uljepšala« Marijane Radmilović, »Projekt Poljska« Ivana Šamije, »Druga strana zrcala« Andriane Škunce, »Svanuće« Darije Žilić te »Vodostaj vrtoglavice« Ivane Žužul.




Od 20 navedenih naslova njih osam je nagrađivano.


Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su, kako kažu bekovci, trenutno, globalno i bez novčane naknade.


Početkom svibnja 2020. godine projekt je premašio brojku od tri milijuna 850 tisuća korisnika, što u prosjeku iznosi više od 190 tisuća godišnje, a do kraja godine očekuje se i četirimilijunti korisnik.


Knjige su čitane, odnosno preuzete 2.208.894 puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno više od 8.200 čitatelja.


Dosad je objavljeno 267 naslova, od kojih 244 potpisuju suvremeni hrvatski autori, a tih 244 naslova čitano je ili preuzeto 1.878.639 puta.


Ukupno hrvatskih proznih, pjesničkih i dramskih naslova je 223, a čak njih 118 pjesničke su zbirke, koje su u prosjeku čitane ili preuzete više od 5.600 puta po pjesničkom naslovu.


Proznih je naslova sto, a u prosjeku su čitani ili preuzeti više od 7.100 puta po naslovu. Objavljena su i četiri dramska naslova, s 36.683 čitanja ili preuzimanja.