Oproštaj u dobi od 84 godine

Preminula slavna talijanska balerina Carla Fracci

Hina

Reuters

Reuters

Scala je objavila vijest o njezinom odlasku i dodala da "kazalište, grad i balet gube povijesnu, legendarnu ličnost koja je ostavila snažan trag u našem identitetu i uvelike doprinijela prestižu talijanske kulture u svijetu"Balerina Carla Fracci, zvijezda talijanskog klasičnog baleta koja je plesala s najpoznatijim plesačima 20. stoljeća, poput Rudolfa Nurejeva i Mihaila Barišnjikova, umrla je u četvrtak u svom domu u dobi od 84 godine u Milanu, gdje je i počela karijeru u Scali.


Ta prestižna institucija je objavila vijest o njezinom odlasku i dodala da “kazalište, grad i balet gube povijesnu, legendarnu ličnost koja je ostavila snažan trag u našem identitetu i uvelike doprinijela prestižu talijanske kulture u svijetu”.


Vijest o njezinoj smrti je izazvala niz reakcija, među kojima je ministar kulture Dario Franceschini na Twitteru napisao: “Kultura Italije zauvijek zahvalna neizmjernoj Carli Fracci”.
“Uz Mariu Taglioni (1804.-1884.), Carla Fracci je bila najvažnija ličnost u povijesti baleta u Scali”, naglasio je Francuz Dominique Meyer, direktor Scale i podsjetio da je u siječnju došla na posljednji masterclass pripremiti učenike “Giselle”, balet koji je ostao jedan od vrhunaca njezinih uloga.


U Italiji poznata kao “La Fracci”, otplesala je više od 200 uloga u karijeri, i 1958. je proglašena zvijezdom milanske institucije.