Kultna manifestacija

U petak u Savičenti počinje 23. Festival plesa i neverbalnog kazališta

Hina

S jednog od prijašnjh izdanja festrivala / Foto Dejan Štifanić, Glas Istre

S jednog od prijašnjh izdanja festrivala / Foto Dejan Štifanić, Glas Istre

Tijekom tri festivalska dana, ova jedinstvena kulturna manifestacija pretvorit će ovaj šarmantni istarski gradić u privremeno sjecište plesnog izraza i pokreta, mjesto povezivanja umjetnika i publike kroz plesnu umjetnost



Predstava “Ruins” londonske plesne kompanije Fubunation otvorit će u petak u Kaštelu Grimani u Savičenti 23. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, koji do 24. srpnja na autentičnim lokacijama donosi gostovanja renomiranih domaćih i svjetskih plesnih umjetnika.


Tijekom tri festivalska dana, ova jedinstvena kulturna manifestacija pretvorit će ovaj šarmantni istarski gradić u privremeno sjecište plesnog izraza i pokreta, mjesto povezivanja umjetnika i publike kroz plesnu umjetnost.


Festival svečano u petak, 22. srpnja, otvara Fubunation, londonska plesna kompanija Rhysa Dennisa i Waddah Sinade s predstavom “Ruševine” koja kombinira oblike kontaktne improvizacije s utjecajima hip hopa i afričkih plesnih stilova.




Na otvaranju festivala, na savičentskom trgu, bit će prikazan “rad u nastajanju” članova Zagrebačkog plesnog ansambla “Geometrija daha”, kreiran s renomiranom španjolskom koreografkinjom, plesačicom i pedagoginjom Laurom Aris Alvarez. Istoga dana, festivalska će publika u Loži imati priliku pogledati multimedijsku predstavu “Klown” Mateje Bilosnić.


U subotu, 23. srpnja, program u Kaštelu Grimani donosi predstavu “Mosaics” koreografa i izvođača Milana Tomášika (Slovačka/Slovenija) i Andreje Rauch Podrzavnik (Slovenija) u pratnji udaraljkaškog ansambla SToP. U Mediteranskom plesnom centru bit će prikazan dokumentarni film “Aerowavesovih 25” u kojemu redateljica Enya Belak ulazi u povijest, sadašnjost i budućnost jedne od najvećih mreža plesnih umjetnika u Europi.


Francuska plesna kompanija Art Mouv’ na trgu će, također u subotu, predstaviti rad “Waiting for James B.” koreografkinje Helene Tadei-Lawson.


Treći dan festivala donosi, u Mediteranskom plesnom centru, autorski projekt umjetnice Ksenije Zec “Zagrljaji”, koprodukciju umjetničke organizacije 21:21 i HNK-a u Zagrebu.


Na trgu će biti prikazan “Open Drift” njemačkog koreografa Philippea Kratza, a festival u Kaštelu Grimani zatvara Anton Lachky, slovački koreograf s belgijskom adresom, sa svojim radom “The Others”.


Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat jedinstvena je međunarodna kulturna manifestacija čiji je program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica. Od 2000. godine, kada je osnovan, Festival razvija plesnu publiku te se do danas pozicionirao kao nezaobilazno mjesto susreta plesnih umjetnika iz zemlje i svijeta.


Detaljnije informacije o festivalu i ulaznicama dostupne su na poveznici http://www.svetvincenatfestival.com/.