Glumac i pisac

FOTO Trifunovićevo “Stovarište” predstavljeno u Rijeci: “Život moćniji od fikcije”

Ervin Pavleković

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Knjiga donosi pojedinosti i događaje iz mojeg života, kazao je Trifunović na riječkoj promociji



RIJEKA – U Exportdrvu održana je promocija prve knjige proslavljenoga srpskog glumca Sergeja Trifunovića »Stovarište« koja je nastala tijekom tri godine, a donosi crtice iz autorova života te brojne autentične situacije koje uključuju istaknute javne ličnosti poput Seanna Penna, Marlona Branda, Spikea Leeja, Ljube Tadića i drugih.


Uz glumačku i političku karijeru, Trifunović se odlučio okušati i u pisanju. Kako je istaknuo prof. dr. sc. Nikola Petković, autor se u knjizi referira na različite ličnosti, umjetnike i njihova djela, stoga je odlika djela intertekstualnost. Također, djelo je komparativna analiza dva svijeta, dva jezika, stoga nosi i kozmopolitsku crtu.


Autor je kazao kako se u knjizi mogu naći razne pjesme i crtice iz njegova života tijekom boravka na različitim lokacijama svijeta i Europe. Iako u knjizi, osim crtica, ima i poezije, ne radi se o knjizi poezije jer, kako sam kaže, nije pjesnik.




Knjigu je, govori, počeo pisati prije pandemije, a takva mu je situacija omogućila da se još više posveti pisanju i da dovrši knjigu.


– Knjiga donosi pojedinosti i događaje iz mojeg života koji su se stvarno dogodili u kratkim crticama i pjesmama. S obzirom na to da je život moćniji od fikcije, stvari koje su mi se dogodile su dovoljno sulude da bi bile zanimljive i da mogu pisati o njima, bez da izmišljam stvari koje mi se nisu dogodile. Nisam pisac, pa sam zato i pisao tako – rasterećeno, kazao je Trifunović te najavio da će još pisati, a trenutačno razmišlja, kaže, o romanu toka (ne)svijesti, stanju koje čovjeka može odvesti u neviđenu smjeru.


Njegova knjiga »Stovarište« u nakladi Geopoetike svojevrstan je presjek poezije i crteža djece, a u njoj na zanimljiv način iznosi brojne događaje koji su mu se dogodili tijekom rada i putovanja, od Beograda, Amsterdama, Pariza, sve do New Yorka. Autor u knjizi spominje autentične situacije i susrete s brojnim poznatim ličnostima, a na raznim se mjestima služi intertekstualnošću, pozivajući se primjerice na poznate pisce, filozofe i ostale javne ličnosti.


Kako je Predrag Peca Popović, poznati publicist, novinar i rock kritičar u predgovoru pojasnio, zbirka »Stovarište« je oblik samotumačenja.


– Ne posjedujem podatak doručkuje li Sergej uranij, ali nije tajna da žestokom energijom i dalje tutnji kroz geografiju, karijeru i život. »Stovarište« nije tek zbirka o drugima, ona je i oblik samotumačenja, piše Peca Popović.


Foto galerija: Promocija knjige Sergeja Trifunovića Foto: Vedran Karuza


Sergeja Trifunovića pamtimo po ulogama u filmovima kao što su »Karaula« (2006.), »Pogled u budućnost« (2007.), »Srpski film« (2010.), »Redoslijed nestanka« (2014.), »Posljednji Srbin u Hrvatskoj« (2019.) i drugim. Osim glumačkog angažmana, Trifunović je poznat i po političkom angažmanu te često kontroverznim izjavama i kritikama srbijanske vladajuće stranke, kao i raznih aktualnosti.


Promocija je održana u organizaciji SKD-a Prosvjeta Rijeka i Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije.