Opera Orfej

Talijanski kontratenor Raffaele Pe nastupa u HNK Zagreb

Kim Cuculić

Talijanski kontratenor Raffaele Pe

Talijanski kontratenor Raffaele Pe

Nastupit će 24. siječnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u sklopu svjetske turneje s operom »Orfej«



Talijanski kontratenor Raffaele Pe, zvijezda baroknog pjevanja, u pratnji nagrađivanog orkestra La Lira di Orfeo nastupit će 24. siječnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u sklopu svjetske turneje s operom »Orfej«.


Gostovanje ove barokne opere skladatelja Antonia Porpore nastalo je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.


Koncertnom izvedbom opere ravnat će koncertna majstorica Anais Chen, a upravo ova opera izvest će se u zagrebačkom HNK-u prvi put nakon skoro 300 godina od njezina nastanka.




Porporin »Orfej« prvi put je izveden 1736. kada jedan od najvećih pjevača 18. stoljeća, ali i svih vremena – Farinelli, odlučuje privesti kraju svoju glazbenu karijeru u Londonu uz posljednju svečanu izvedbu.


Farinelli je za tu prigodu pozvao svog prijatelja skladatelja Porporu koji je trebao u djelo namijenjeno toj izvedbi, uz svoju originalnu glazbu, uključiti njegove najdraže skladbe iz opera koje je kroz karijeru izvodio.


Bila je to njegova oproštajna opera nakon koje se Farinelli povlači s pozornice na vrhuncu slave te nastavlja pjevati ekskluzivno za španjolskog kralja Filipa V.


Farinelli je bio najpoznatiji pjevač svojega stoljeća i jedan od najvećih pjevača svih vremena. Njegova reputacija i slava trajale su bez obzira na nestanak kastratskih pjevača.


Zabilježeno je da je raspon njegova glasa pokrivao više od tri i pol oktave, a tvrdi se i da je mogao proizvesti 250 tonova na jednom dahu i zadržati ton više od jedne minute.


Svjetska praizvedba opere »Orfej« bit će izvedena u Beču 22. siječnja te će druga izvedba koncerta biti upravo u Zagrebu nakon kojeg Raffaele Pe & La Lira di Orfeo odlaze u druge gradove na svjetsku turneju.


Uloge tumače: Raffaele Pe – Orfeo, Marie Lys – Euridice, Raffaella Lupinacci – Autonoe, Filippo Mineccia – Aristeo, Giuseppina Bridelli – Proserpina i Christian Senn – Plutone.


Talijanski institut za kulturu u Zagrebu službeno je predstavništvo talijanske države sa zadatkom promoviranja i širenja talijanskog jezika i kulture u Hrvatskoj te redovno organizira ili podupire kulturne događaje po cijeloj Hrvatskoj.