Festival Tranzit

‘Isto’: Stand-up komedija o stagnaciji u Filodrammatici

Kim Cuculić

Stand-up komedija »Isto«

Stand-up komedija »Isto«

Predstava je izvedbeni rad Christine Lederhaas i Johannesa Schrettlea, koji je prvi put realiziran u Bruxellesu 2016. godine i to kao rezultat kontinuiranog istraživanja komičnog potencijala stagnacije



RIJEKA – U sklopu drugog izdanja Tranzita, europskog festivala suvremenih kazališnih praksi, u Filodrammatici će 12. i 13. kolovoza u 21 sat biti izvedena stand-up komedija o stagnaciji pod naslovom »Isto« (Working Life Balance Ltd., Graz). Predstava je izvedbeni rad Christine Lederhaas i Johannesa Schrettlea, koji je prvi put realiziran u Bruxellesu 2016. godine i to kao rezultat kontinuiranog istraživanja komičnog potencijala stagnacije. Stand-up komedija svedena je na samu bit: puka borba za opstanak na sceni i potencijalno suočavanje s izvođačkom smrću zbog ponavljanja. Naslov prve verzije ovog rada – »Nota« – nagovještava osnovni element izvedbe: Christina drži govor u stilu stand-up komedije strogo ograničavajući svoj glas na jednu notu, što stvara umjetnu nemelodičnu melodiju koja je u oštroj suprotnosti s njenom dubokom željom da kreira i provede zabavno i uzbudljivo vrijeme za sebe i svoju voljenu publiku.



Od 2016. Lederhaas je u nekoliko navrata imala mogućnost ponovo posjetiti i izvesti ovaj rad i lik koji dolazi s njim, kako samostalno, tako i u suradnji s piscem Johannesom Schrettleom, koji je ujedno i druga polovina organizacije Working Life Balance. Do 2026. predviđeno je da se rad »Isto« dorađuje i izvodi barem jednom godišnje, postajući performativni dnevnik desetljeća koje donosi posebne izazove i krize u pogledu ljudskih želja kako za promjenom tako i za istošću, za obnovom i revolucijom, spavanjem i seksom, plesom i izležavanjem. U radu »Isto« u 2021. Johannes će se pridružiti Christini na pozornici i pridonijeti tekstom koji prilično dobro bilježi ono što je izazivalo naše životne monotonije posljednjih godina. S obzirom na događaje iz 2020. godine, rad »Isto« iz 2016. izgleda kao proročki pogled u apokaliptičnu budućnost. Upravo to izvođačica pokušava otkriti uspostavljanjem i propitivanjem krhkog, a ponekad i neugodnog kontakta između izvođača i publike. Zbog ograničenog broja publike obavezna je prijava putem prijavnog obrasca na www.krila.org.