Press u vlaku

RI TEATAR Spektakl-komedija “HŽ i mi” u Noći kazališta

Davor Mandić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA



RIJEKA – MATULJI – (JURDANI) – RIJEKA – Ovaj čudni početak, četverostruka oznaka mjesta pisanja, odnosno događanja koje se u tekstu opisuje, kao novinarski uzus, nije ovdje slučajno, a pomalo, kao »teaser«, daje naznaku i relacije koju bi netko promućuran mogao dešifrirati i bez »opreme« ovog teksta. Ali ne treba previše razbijati glavu; kreativna ekipa iz Ri Teatra osmislila je posve originalnu konferenciju za novinare – u vlaku!


Nije to bio samo štos za privlačenje ponekad nevoljnih novinara; Ri Teatar je ovim putem najavio svoju novu produkciju za predstojeću Noć kazališta, koja će se održati diljem Hrvatske u subotu, 16. studenoga. Tom će prigodom u Kulturnom centru Kalvarija s početkom u 20 sati premijerno biti izvedena predstava »HŽ i mi«, autora Donata Jurkovića te u režiji Bojana Lakoša.


Odlična promocija




Predstava je to koju Ri Teatar najavljuje kao spektakl-komediju koja je nastala očekivano nakon četiri uspješna nastavka predstave »Autotrolej i mi«, koja ironično prikazuje riječki gradski prijevoz.


– Došlo je vrijeme da riječki ‘kućni’ autor Donato Jurković napiše komediju o putovanju vlakom. Danas je željeznički putnički prijevoz gotovo zaboravljen i rijetko se koristi. U užurbanom načinu života rijetko koristimo vlak kao prijevozno sredstvo, ali on ima ono nešto, ima dušu. U našoj priči »HŽ i mi« pratimo priču dvoje izgubljenih ljudi, koji su svoju ljubav izgubili upravo u vlaku prije desetak godina. Igrom slučaja ponovno se nađu u istom vlaku na relaciji Rijeka – München, okruženi u najmanju ruku ‘čudnim’ putnicima.


Njihovoj neostvarenoj mladenačkoj ljubavi naizgled ništa ne može stati na put, no… – znakovito se ovdje prekida iskaz pa nam ostaje pogledati predstavu i vidjeti kako to riteatrovci neće, kako kažu, poštedjeti nikoga, ni dvoje zaljubljenih, ni »čudne« putnike, ali ni Hrvatske željeznice, koje se pojavljuju kao koproducent predstave i naš domaćin konferencije za novinare.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



A umorni od napornih pressica koje se u vrijeme interneta bez problema mogu odraditi i putem priopćenja, novinari su se u zavidnom broju odazvali ovoj odličnoj promotivnoj akciji Ri Teatra te se u dogovoreno vrijeme uredno okupili na Željezničkom kolodvoru. Sve se urotilo da vlak krene na vrijeme, pa nećemo smišljati šalu o HŽ-u.


Zviždaljka koja kao da je došla iz neke daleke prošlosti najavljuje pokret. Uskoro nam kloparanje vlaka otvara vizuru Rijeke koju, na žalost, ne običavamo često vidjeti. Našom greškom, dakako. No nema mjesta zdvajanju; evo ekipe iz Ri Teatra već izvodi prvu scenu. Susret je to dvoje ljudi, od kojih je on kondukter, a onda putnica, koji će se pretvoriti u njegovu duhovitu ispovijed o sretnoj 15-godišnjoj ljubavi sa suprugom od koje se upravo rastaje.


Pitak i duhovit tekst


Premještamo se u drugi vagon i tamo nas dočekuje druga scena, u kojoj snalažljiva Ciganka-gatara iz svake interakcije s putnicima izlazi bogatija, da bismo u trećoj, najkompleksnijoj sceni s više likova, dobili dodatni uvid u pitak i duhovito napisan tekst u kojem ljubav ima centralno mjesto. No kako nam je to potvrdio voditelj Ri Teatra Bojan Lakoš, njihov cilj nije bio da nam ponude povezane scene iz kojih bi se mogli izvlačiti dalekosežni zaključci o predstavi, već nasumično odabrane dijelove predstave koji trebaju ilustrirati njen ton i fon.


Na stanici u Matuljima izlazimo iz vlaka na okrepu i prikupljanje dodatnih informacija te čekamo da nas vlak pokupi na povratku iz Jurdana. Dolazak u Rijeku i pogled na Kvarner iz vlaka još jednom nas podsjeća na vrijednost ovog zanemarenog prijevoznog sredstva, u kojem kao da je vrijeme stalo.


A od informacija koje smo prikupili o predstavi i cijelom događaju valja još reći i to da će program u subotu biti besplatan za sve sudionike. Noć kazališta u KUC-u Kalvariji počinje izvedbom predstave u 20 sati, da bi potom uslijedio koncert Davora Popovića, koji će prekinuti kazališna igra s glumcima iz predstave »HŽ i mi«, nakon čega će opet uslijediti koncert. Onda će publika birati glumce, naslov i žanr predstave za »Premijeru u sat vremena«.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Nakon još malo svirke, uslijedit će One Man Show pa »Premijera u sat vremena« i konačno izvlačenje dobitnika nagradne igre: dvije besplatne karte za sve predstave do kraja sezone.


I više nego dovoljno za uspinjanje na vrh Kalvarije u predstojećoj Noći kazališta, no za one koji to ne uspiju, predstavu »HŽ i mi« Ri teatar će reprizno izvesti 19. i 20. prosinca ove godine.