26. izdanje

Revija lutkarskih kazališta bit će na trima riječkim lokacijama, predstave su za sve uzraste

Davor Mandić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Na ovogodišnjoj Reviji, koja zadržava svoj međunarodni karakter, kako je to rekla Lupi Alvir, nastupit će 12 kazališta - devet domaćih i tri inozemna, a publika će imati prilike vidjeti 12 predstava



Dvadeset šesta revija lutkarskih kazališta Rijeka održat će se od 2. do 11. studenoga ove godine na trima lokacijama: u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, ali i u novom prostoru Revije – Dječjoj kući.


Na tome je mjestu održana i najavna konferencija za novinare, na kojoj su o programu, ali i o sudbini kazališta u (post)pandemijsko vrijeme govorili: Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica GKL-a, Vedrana Balen Spinčić, stručna suradnica GKL-a te kulturni pročelnici, gradski Ivan Šarar i županijska Sonja Šišić.


Na ovogodišnjoj Reviji, koja zadržava svoj međunarodni karakter, kako je to rekla Lupi Alvir, nastupit će 12 kazališta – devet domaćih i tri inozemna, a publika će imati prilike vidjeti 12 predstava.




U sklopu Revije održat će se i tri radionice te će biti postavljena jedna izložba.


Svečano otvorenje 3. studenog


– Naglasak je na domaćoj lutkarskoj kazališnoj sceni, koju time podupiremo u ovim pandemijskim okolnostima, ali drago mi je da imamo i tri predstave iz inozemstva. Stižu nam tako kazališta iz Maribora, Kragujevca i Skopja.


Predstave su za sve uzraste, od tri plus do predstava za odrasle, a svečano otvorenje bit će 3. studenoga u HKD-u, gdje će biti izvedena predstava “Caffe kraljevstvo” Kazališta lutaka Zadar – rekla je Lupi Alvir.


I ove godine lutkarstvo će se pokazati kao intrigantan i izazovan medij, mišljenja je ravnateljica GKLa, s obzirom na to da će glavne zvijezde na sceni biti predmeti poput šalica, čajnika, pegla… a animirat će se i dijelovi tijela, ruke, oči, prsti, no bit će i klasičnih lutkarskih formi.


Lijepa obljetnica


Teme zahvaćaju širok spektar, a u autorskom smislu predstave su dijelom suvremene, a dijelom poznate legende i bajke, ali u novom ruhu.


Bit će obilježena i jedna lijepa obljetnica, naime slavi se 20 godina od postavljanja sada već kultne predstave “Ježeva kućica”, koja je imala više od 500 izvedbi.


U popratnom programu, o kojem je govorila Vedrana Balen Spinčić, bit će radionica poticanja čitanja, prezentacija radioničkog projekta “To Go or Not to Go”, izložba i radionica izrade štapnih lutaka, dodjela nagrade “Domino”, a lutke iz predstava bit će postavljene u raznim izlozima u Rijeci.


Ulaznice će se u pretprodaji moći kupiti nešto jeftinije do kraja ovog tjedna, a od ponedjeljka počinju i rezervacije. Najavljeni su i paketi ulaznica s popustima, kao i uputa da COVID-potvrde ne trebaju, jer djeca i tako nisu cijepljena.


I lutke poskupljuju, zar ne?


Na marginama konferencije za novinare pročelnik Šarar pokrenuo je raspravu o sudbini kazališta u “post)pandemijsko vrijeme. Gradsko kazalište lutaka Rijeka apostrofirao je kao iznimno uspješno kazalište u svim segmentima.


Kazalište je to, kako je rekao, producira izvrsne predstava koje dobivaju nagrade, s kojima putuju posvuda i koje publika voli.


No događa se i paradoks s obzirom na kapacitet gledališta i mogućnosti izvedbi u ovo pandemijsko vrijeme, pri čemu bi se Kazalištu više “isplatilo” ne raditi nego raditi, jer svaka nova produkcija u suštini stvara gubitke.


– Jedina mogućnost je da se politika, struka i javnost dogovore što žele od kazališta, jer sad je potrebno više novaca da bi se produciralo manje programa. I to je trenutak u kojem živi kazalište.


Ako želimo imati kazalište, moramo brinuti o njemu i u razgovorima o skupoći biti oprezni – rekao je Šarar apelirajući na ljude da dođu, da se cijepe, da idu u kazalište, jer, kako je rekao, lako je danas naći (digitalnu) ponudu pored kazališta i od njega se odviknuti.


Balen Spinčić je u ime GKL-a Rijeka pak posvjedočila da oni u Kazalištu strašno puno rade i imaju bukirane izvedbe daleko unaprijed te da je pandemija pokazala da djeca ne žele iz kazališta. No također je rekla i da će od prosinca Kazalište morati povećati cijene ulaznica.