Predstava bez lutaka

Publika odlučila: “Tihi dječak” najbolja predstava na reviji lutkarskih kazališta u Rijeci

Hina

Prizor iz predstave Tihi dječak

Prizor iz predstave Tihi dječak

"Tihi dječak" lutkarska je predstava bez lutaka - to je ples prstiju i gluma tijela, koji su zasnovani na principima tzv. platform teatra, gdje čovjek na sceni može biti ujedno i glumac i lutka i scenski element i rekvizit



RIJEKA Predstava “Tihi dječak” kragujevačkog Pozorišta za djecu u nedjelju je proglašena najboljom po ocjeni publike na 24. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci.


Ta predstava redatelja Tina Grabnara dobila je prosječnu ocjenu 4,87 i nagradu “Domino” koja je ime dobila po nekadašnjem Gradskom kazalištu lutaka, a u obliku je drvene dječje igračke – klepetaljke.


“Tihi dječak” lutkarska je predstava bez lutaka – to je ples prstiju i gluma tijela, koji su zasnovani na principima tzv. platform teatra, gdje čovjek na sceni može biti ujedno i glumac i lutka i scenski element i rekvizit.




“U velikoj kući, negdje na selu, živi dječak. Njegova obitelj ima četiri člana: pored tate i mame, tu je i dječakova petogodišnja sestrica Lejla. Otac, glava obitelji, je lovac; u zaključanom ormaru na tavanu, daleko od djece, on čuva veliku lovačku pušku. Ponekad, dječak ide s tatom u lov, ali pušku ne smije ni taknuti – moći će pucati tek kad položi ispit za lovca. Jednoga dana, kad su djeca ostala sama kod kuće, dječak je otkrio da su tavanska vrata otključana. Iako to nikako ne bi smjeli, brat i sestra krenu u istraživanje tajanstvenog prostora. Među paucima, slijepim miševima i starim novinama, njih dvoje nađu zabranjeno blago: ključ od ormara u kojem je otac krio pušku. Dječak se zove Vuk i ovo je njegova priča”, kratki je sadržaj nagrađene predstave.


Od 4. do 10. studenoga Revija lutkarskih kazališta održavala se u riječkom Gradskom kazalištu lutaka i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a riječkoj se publici predstavilo 11 kazališta iz Hrvatske, BiH, Finske, Njemačke, Slovenije i Srbije. Ukupno 27 predstava posjetilo je oko pet i pol tisuća gledatelja.


Među listićima kojima su se ocjenjivale predstave izvučen je i dobitnik kompleta ulaznica za lutkarske predstave.


Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir istaknula je da je ovogodišnja revija pokazala raznolike lutkarske poetike i suvremene tendencije u lutkarstvu. Predstave progovaraju o temama današnjeg vremena, koje se tiču i djece i odraslih, rekla je.


Inovativno lutkarstvo prikazano je u dijelu revije nazvanom “Europska prijestolnica kulture na reviji”.


Reviju je organiziralo Gradsko kazalište lutaka Rijeka, uz sufinanciranje Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture.