Kako pobijediti strah

Premijerno izvedena “Čudovišta iz ormara” kazališne radionice “Malik”

Kim Cuculić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Autorica Ana Vilenica i malikovci poigrali su se elementima horora parodirajući na neki način žanr, no ispod te parodije kriju se mnogo realniji dječji strahovi – poput straha od ocjena, straha od rastave roditelja ili od gubitka nečeg dragocjenog



RIJEKA Kazališna radionica »Malik« premijerno je izvela predstavu »Čudovišta iz ormara«, autorski projekt glumice Ane Vilenice. Riječ je o još jednoj profesionalno vođenoj predstavi za djecu, u kojoj glume polaznici »Malika« u dobi od 7 do 14 godina. Tema ove maštovite i razigrane predstave je propitivanje dječjih strahova, ali i traženje načina njihova prevladavanja.


U temu straha vizualno uvodi motiv ormara s vratima i prozorčićima, dok je njegova površina iscrtana simbolima straha – paukovom mrežom, likom šišmiša, bundevama za Noć vještica… Iz tajanstvenog ormara izlaze djeca odjevena u bijele haljinice koje prizivaju viktorijansko doba.


Mediji i strah


Ana Vilenica i malikovci poigrali su se elementima horora, žanra koji se temelji na izazivanju straha i to najčešće uvođenjem nekog zlog, natprirodnog elementa u »normalnu« svakodnevnicu. U predstavi »Čudovišta iz ormara« tako nisu izostale vještice i »strašna zmija«, no ispod te svojevrsne parodije horora kriju se mnogo realniji dječji strahovi – poput straha od ocjena, straha od rastave roditelja ili od gubitka nečeg dragocjenog. Primjer je prizor u kojemu djevojčica u jednom trenutku gubi iz vida majku te je izgubljena u gomili ne može pronaći.




Predstava »Čudovišta iz ormara« dotiče se i medija, konkretno televizije, koji također u ljudima proizvode različite strahove. U sretnom završetku ove horor bajke djeca će ipak pronaći lijek za svaki strah i pokazati da se strahovi mogu pobijediti.


Uz Anu Vilenicu, koja je redateljica i autorica ideje, u autorskoj su ekipi i autor glazbe i oblikovatelj zvuka Josip Maršić, kostimografkinja Sandra Dekanić i asistentica redateljice Denis Kirinčić. Scenografiju i rekvizite osmislile su studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti Carry Lee Hent, Dajana Jurman Osip i Iva Katalinić pod mentorstvom profesorice Lare Badurine i asistenta Stefana Katunara.


Trideset polaznika


U predstavi sudjeluje trideset polaznika »Malika« podijeljenih u dvije grupe: Emma Pavličević, Iva Ukalović, Luna Antolić, Lucia Jakačić, Lucija Pedić, Dora Katalinić, Lorena Čačija, Marta Borić, Emanuelle Radinović, Leon Hasančević, Tarik Žižak, Lana Bubić, Petar Dumenčić, Sara Bunić, Karla Šoštarić, Morena Škrokov, Anamarija Hajdinjak, Arian Budisavljević, Mia Maoduš, Ivan Ušljebrka, Natali Marčelja, Stela Bršec, Mara Čarija, Tilla Bjedov, Erin Devčić, Nina Berdik, Noemi Delibegović, Mia Čelap, Deni Fumić i Haris Bilalić.