Hrvatska drama riječkog HNK

Premijera slavnih “Čeličnih magnolija” sutra na programu riječkog kazališta

Kim Cuculić



RIJEKA – Slavne »Čelične magnolije« Roberta Harlinga, u režiji Renate Carole Gatice, nova je predstava na programu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca gdje će premijerno biti izvedena u subotu 8. svibnja u 19.30 sati. U istodobno emotivnoj i komičnoj, glasovitoj drami nastaloj prema istinitoj priči, koja slavi žensko prijateljstvo i podršku, junakinje su »magnolije« različitih godišta i socijalnih statusa. Sve svoje želje i snove, uspone i padove, radosti i tuge dijele u frizerskom salonu gdje je radnja smještena.


Kazališni i filmski klasik


– Redatelju nije lako postavljati tekst koji zahtijeva samo zanat. Tekst koji doista priča priču. Jednostavnu, jasnu, konkretnu priču. Nema tu puno mjesta za moj »potpis« i za moj osjećaj. Ovu dramu zanima samo ono što osjećaju njezine junakinje. Ipak, jednostavnost »Čeličnih magnolija« samo je prividna. Riječ je o tekstu toliko razrađenom i obogaćenom detaljima koje samo žena može razumjeti, a muškarac to može (i treba) cijeniti. Ako su, kao što naslov govori, ove žene nježne, ali jake, to je zahvaljujući njihovim prijateljicama, kaže Renata Carola Gatica.


Robert Harling nije planirao napisati kazališni i filmski klasik kada je pisao »Čelične magnolije« 1985. godine. Za njega je to tada bila svojevrsna terapija dok je tugovao za mlađom sestrom Susan, koja je preminula od komplikacija izazvanih dijabetesom. Drama je prvi put postavljena u Off-Broadway produkciji 1987. godine, a tijekom tri godine odigrano je čak 1.126 izvedbi. Toliki uspjeh vodio je i do brze ekranizacije, a danas kultni, istoimeni film snimljen je 1989. U njemu su igrale Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olimpia Dukakis te Julia Roberts.


Ženska podjela




U riječkoj predstavi snažnu žensku glumačku podjelu ansambla Hrvatske drame čine gošća Judita Franković Brdar u alternaciji s Jelenom Lopatić, Ivna Bruck u alternaciji s Rominom Tonković, Biljana Lovre, Aleksandra Stojaković Olenjuk u alternaciji s Ana Marijom Brđanović, Leonora Surian Popov i Olivera Baljak.


Uz redateljicu Renatu Carolu Gaticu, autorski tim čine njena asistentica, dramaturginja i suradnica za scenski pokret Natalija Manojlović, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Sandra Dekanić, jezična savjetnica Zrinka Kolak Fabijan te oblikovatelj svjetla Kristijan Baljarevski.