Međunarodni festival

Predstava “Flekavac” Gradskog kazališta lutaka Rijeka apsolutni pobjednik festivala PIF

Hina

Foto GKL Rijeka

Foto GKL Rijeka

Predstava 'Flekavac' riječkog Gradskog kazališta lutaka apsolutni je pobjednik festivala, kojeg su nagradili i dječji i stručni žiri



Podjelom nagrada u srijedu je završen 53. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, a glavna nagrada „Milan Čečuk“ za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Kazalištu lutaka Maribor iz Slovenije, za predstavu Pinokio, priopćili su organizatori.


Predstava ‘Flekavac’ Gradskog kazališta lutaka Rijeka apsolutni je pobjednik festivala, kojeg su nagradili i dječji i stručni žiri, dodaje se u priopćenju.


Stručni žiri u sastavu Olga Vujović, Katarina Kolega i Maja Lučić Vuković, predsjednica žirija, istaknuo je da u ovom izazovnom kriznom vremenu nije lako igrati predstave znajući da će gledalište biti poluprazno.




Unatoč tome na ovogodišnjem 53. PIF-u izvođači su dali sve od sebe te se u predstavama prepoznala srčanost i entuzijazam. Uz raznovrsne estetike i intrigantne ideje, lutkari se ne libe uhvatiti u koštac s ozbiljnim društveno političkim temama koje obrađuju na kritički i duhoviti način.


Ansambl predstave odisale su čvrstim zajedništvom i zračile radošću (su)igre, a animatori su ponovno pokazali da lutka doista ima dušu, naveo je Stručni žiri 53. PIF-a.


Nagrađeni su Nina Mitrović – za tekst u predstavi Flekavac, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, te Ivana Đula i Luka Vrbanić – za glazbu i tekstove songova u predstavi Flekavac riječkog Gradskog kazališta lutaka.


Nagrade su dodijeljene i Matteu Spiazziju – za likovnost predstave Pinokio, u izvedbi Kazališta lutaka Maribor iz Slovenije, Aleni Pavlović – za kreaciju lutaka i scenografije u predstavi Flekavac, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, te Gordanu Marijanoviću – za zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi Pliva patka preko Drave, u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.


Ansamblu predstave Tihi dječak, Kazališta za djecu Kragujevac iz Srbija dodijeljena je nagrada za skladnu, vrsnu i upečatljivu kolektivnu igru.


Arijelu Doronu iz Države Izrael/Savezne Republike Njemačke dodijeljena je nagrada za promišljenu i duhovitu animaciju u predstavi Plastični junaci.


Miha Bezeljak dobio je nagradu za preciznu i zaigranu animaciju u predstavi Pinokio Kazališta lutaka Maribor iz Slovenije, a Renata Carola Gatica – za režiju predstave Flekavac riječkog Gradskog kazališta lutaka.


Nagrada „Tibor Sekelj“ za predstavu s najhumanijom porukom dijeljena je Arielu Doronu, Država Izrael/Savezna Republika Njemačka, za predstavu Plastični junaci.


Glavna nagrada „Milan Čečuk“ za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Kazalištu lutaka Maribor, Slovenija, za predstavu Pinokio.