NAJAVA

Posljednja ovosezonska premijera: Predstava »Dobar tek!« redatelja Tina Grabnara u GKL-u

Davor Mandić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Redatelj je mladi Slovenac Tin Grabnar, dramaturginja i suradnica za scenski pokret je također Slovenka Ana Duša, a premijera je najavljena u petak 5. veljače u 17.30 i u 19 sati te je oglašena za uzrast pet plus.



RIJEKA – Posljednja premijera Gradskog kazališta lutaka Rijeka u sezoni 2020./2021. bit će predstava mišljena lutkarski, ali bez lutaka, ujedno i međunarodni projekt, kao i posljednja premijera u sklopu Rijeke – Europske prijestolnice kulture. Predstavi je naslov »Dobar tek!«, redatelj je mladi Slovenac Tin Grabnar, dramaturginja i suradnica za scenski pokret je također Slovenka Ana Duša, a premijera je najavljena u petak 5. veljače u 17.30 i u 19 sati te je oglašena za uzrast pet plus. Predstava će nakon premijere igrati sljedećih deset dana.


Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u GKL-u predstavu je najavio autorski tim, uz ravnateljicu GKL-a Magdalenu Lupi Alvir te predstavnicu Rijeke 2020 Jelenu Milić.


Dramaturgija apsurda


Lupi Alvir je naglasila da predstava nije lutkarska, već dramska, odnosno mimska, bazirana na fizikalitetu glumca, klauneriji i komediji. Redatelj Grabnar, koji je ujedno i scenograf te oblikovatelj svjetla (uz Sanjina Seršića), kao polazišnu točku predstave odabrao je smijeh, čime se željelo podići raspoloženje u ova teška vremena.




– Dramaturgija predstava s klaunovima često je dramaturgija apsurda; jedan sadržaj koji se dovodi do kraja. Mi smo izabrali temu koja je danas važna, temu uspjeha. Sve više smo društvo uspjeha; ako ne uspijemo, nismo vrijedni i važni. I to je priča naše predstave. Glavno pitanje je što smo sve spremni napraviti da bismo postigli uspjeh. Ovdje imamo najbolji restoran u gradu, s pet zvjezdica. I svake godine dolazi kritičar da provjeri zaslužuje li restoran tih pet zvjezdica. Ove godine čini se da ih neće zaslužiti, no, naravno, koliko će zvjezdica dobiti na kraju, vidjet ćete u predstavi – rekao je Grabnar, potvrdivši da je predstava bazirana na klauneriji, ali da tu ima i žonglaže, fizičkog teatra, mima… odnosno da koristi lutkarske elemente, ali bez lutaka.


SNIMIO: VEDRAN KARUZA


Na konferenciji za novinare bili su i izvođači Andrea Špindel, Petra Vučković, Tilen Kožamelj i Damir Orlić. Špindel je istaknula da joj je rad na ovoj predstavi bio osvježenje, s obzirom na to da je predstava napravljena u dramskoj formi, a svidjelo joj se i to što redatelj vrlo ozbiljno pristupa komediji, jer šanse da komedija uspije povećavaju se udjelom preciznosti, pa i matematičke, u njoj.


Kuharsko-konobarski trio


Vučković je rekla da joj je bilo lijepo raditi ovako zanimljiv istraživački projekt, koji se bavi njima glumcima.


– Često redatelji nemaju vremena posvećivati se glumcu, pa smo radom na ovoj predstavi puno naučili – rekla je Vučković.


U kuharsko-konobarskom triju predstave treći je Tilen Kožamelj, koji je novinarima priznao da mu se barem djelomično ostvario san imanja restorana, zasad barem u kazalištu. Priznao je i da se dosad sreo s klaunerijom, ali da je nikada nije tako ozbiljno radio.


Damir Orlić u predstavi je kritičar.
– Rad na ovoj predstavi vratio me u studentske dane. Raditi pravu komediju vrlo je naporno; ona je tehnička do najmanjeg detalja. Iz publike to izgleda lagano, na bazi improvizacije, ali zapravo je svaka sekunda pomno izrežirana. I tek tada, paradoksalno, glumac dobiva mogućnost kreirati komediju – rekao je Orlić, dodavši da osim navedenog u predstavi ima i commedije dell’arte, Bustera Keatona, Charlieja Chaplina… te da će djeci biti jednako dobra kao i odraslima. Predstava traje četrdeset minuta.