GKL

Nove zgode Wande Lavande: Prva ovogodišnja premijera riječkih luktara u znaku zajedništva i prijateljstva

Davor Mandić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Isječak predstave koji smo vidjeli na konferenciji jasno je progovorio o potrebi za zajedništvom i prijateljstvom, što je, kako je rekla ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, moto cijele sezone



RIJEKA – Prva premijera nove sezone Gradskog kazališta lutaka Rijeka bit će nastavak uspješnice ovoga kazališta »Wande Lavande«. »Nove zgode Wande Lavande«, prema tekstu Jelene Tondini i u režiji Morane Dolenc, bit će praizvedene u subotu, 12. rujna, no kako je to više puta istaknula ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir na najavnoj konferenciji za novinare, svi oni koji predstavu ne budu mogli pogledati na praizvedbi moći će to učiniti na nekom od premijernih izvođenja ili tijekom cijelog ovog mjeseca.


Kako je pojasnila, radi se o tome da su u GKL-u zbog epidemioloških mjera i ograničenosti po pitanju publike u gledalištu uveli brojne dodatne izvedbe predstava, i u jutarnjim terminima, o čemu se gledatelji mogu informirati na stranicama Kazališta.


Omiljena predstava


Novinari su na konferenciji mogli pogledati i kratki isječak iz predstave, u izvođenju publici prve »Lavande« dobro poznatog Zlatka Vicića kao creske ovčice, te novopridošle Petre Vučković. Isječak je jasno i nedvojbeno progovorio o potrebi za zajedništvom i prijateljstvom, što je, kako je rekla Lupi Alvir, moto cijele ove sezone, ali i Kazališta samog.




– Prva predstava o Wandi Lavandi omiljena je kod naše publike i puno ljudi ju poistovjećuje s našim teatrom. I na traženje publike, ali i nakon razmišljanja o sezoni koja će biti drugačija od svih sezona dosad, željeli smo ne samo nastavak, već i predstavu koja će promicati vrijednosti bitne ne samo za djecu, nego i za odrasle – rekla je Lupi Alvir, napomenuvši i da je predstava osmišljena tako da može biti izvođena u kazalištu, u školama i vrtićima, kada to bude moguće, ali i online bude li potrebno.


Redateljica Morana Dolenc pojasnila je da jest riječ o nastavku prve predstave, ali u drugačijem obliku.


– Wanda i Zlatko su jedno, ali u priču ulazi i Petra i drugi, a forma je bliže lutkarskom mjuziklu nego klasičnoj lutkarskoj predstavi – rekla je Dolenc, apelirajući na roditelje da dovedu djecu u kazalište, jer oni u škole i vrtiće sada ne smiju, a važno je razvijati ljubav djece prema kazalištu.


Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA


Opet ovca


Dramaturginja predstave Vedrana Balen Spinčić ispričala je povijest Wande Lavande, od njenoga prvog upoznavanja s likom ovčice i s njenom autoricom do suradnje na novom tekstu, koji je nastao iz četiriju pjesama o Wandi koje je napisala Jelena Tondini. Napomenula je i da su u predstavi dramaturški posložene tri priče, jedna okvirna i dvije unutarnje, svojevrsne predstave u predstavi, odnosno Wandine avanture.


– Jelena je napisala vrlo lijepi tekst o vrijednostima koje mi u kazalištu promičemo oduvijek, i za što znam da ima smisla, jer ako smo promijenili i jednog čovjeka, dobro je – rekla je Balen Spinčić.


Za glazbeni dio predstave bio je zadužen poznati duo Meritas, Meri Jaman i Anita Valo, koje su istaknule da im je bio velik gušt raditi na ovoj predstavi. Jaman je napomenula da im je rad na prvoj »Lavandi« donio i prvu kazališnu nagradu za glazbu, pa im je bilo drago kad ih je redateljica pozvala da ponovo surađuju.


Vicić i Vučković govorili su o radu na predstavi, pri čemu je Vicić efektno poentirao uvodnom rečenicom obraćanja novinarima: »Opet sam ovca«.


Predstava je označena za uzrast tri plus, ali budući da ne traje dugo, oko 35 minuta, kazalištarci su istaknuli da je ta granica ipak okvirna i da je se može prijeći.


Karte za predstavu mogu se kupiti na blagajni kazališta, ali i online, što se preporučuje.