20 godina

Kultna predstava riječkih lutkara: Ježurka Ježić zaigrao 517. put!

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kako je istaknula Magdalena Lupi Alvir, riječ je o publici najomiljenijoj priči uz koju su odrastale brojne generacije gledatelja



U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka je zatvorena 26. Revija lutkarskih kazališta, uz proglašenje najbolje predstave festivala po ocjenama obiteljsko-stručnog žirija koji su činili obitelj Scotti-Andrić i Almira Štifanić.


Njihovom odlukom najbolja je predstava “Bambi” Pozorišta za decu Kragujevac, a nagradu “Domino” oblikovao je Vanja Cuculić. Tijekom proteklih deset dana na Reviji je prikazano 11 predstava te su održane tri radionice i jedna izložba.


Omiljena priča


Kraj Revije obilježila je obljetnička izvedba kultne predstave “Ježeva kućica” riječkog GKL-a. Praizvedba je bila u rujnu 2001. godine, a u ovih 20 godina “Ježeva kućica” imala je čak 517 izvedbi!





Kako je istaknula ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, riječ je o najpopularnijoj i publici najomiljenijoj priči uz koju su odrastale brojne generacije gledatelja.


Ova priča u stihovima Branka Ćopića uprizorena je na sceni GKL-a kao lutkarsko-igrani mjuzikl u prilagodbi za scensko izvođenje i u režiji Sande Langerholz Miladinov.


Glazbu i scensku obradu potpisao je Hrvoje Hegedušić, koreografiju i scenski pokret osmislio je Norman Dixon, kostimografkinja je Ljubica Wagner, kreator rasvjete Damir Babić, a scenografkinja je Ana Ogrizović.



Danas su u podjeli Karin Fröhlich (Ježurka Ježić), Almira Štifanić (Lisica Mica), Zlatko Vicić/Damir Orlić (Medo), David Petrović (Divlja svinja), Alex Đaković (Vuk) i Andrea Špindel (Poštar Zec), a na obljetničkoj izvedbi u gledalištu su bili Branko Smiljanić i Anđelko Somborski koji su bili u prvoj postavi.


Plemenita poruka


Ovim povodom obratila se nekadašnja ravnateljica GKL-a Rijeka, Ljerka Galic, za čijeg je mandata predstava i postavljena.


Ona je podsjetila da joj je prije 20 godina u razgovoru za Novi list postavljeno pitanje kako se usudila na repertoar staviti “Ježevu kućicu”, koja je u to doba bila izbačena iz školske lektire.



– Odgovorila sam da nema plemenitije poruke od one da nam dom mora biti svetinja.


U međuvremenu je “Ježeva kućica” nadišla filter vremena, a večerašnja izvedba pokazala je da predstava nije izgubila ništa od svog prvotnog šarma.


Ono što je dobro treba njegovati i čuvati – poručila je Galic, koja je u ime kostimografkinje Ljubice Wagner sadašnjoj ravnateljici GKL-a uručila dar – uokvirene skice kostima iz “Ježeve kućice”.


Vidno ganuta, publici se obratila i Karin Fröhlich, koja je kazala da joj je čast igrati ulogu Ježurke Ježića, istaknuvši da će predstava “Ježeva kućica” živjeti vječno.