20. izdanje od 7. rujna

Kazališni vremeplov za 20. Festival svjetskog kazališta u Zagrebu

Marija Pajtak

Festival počinje predstavom »Poslije tišine«

Festival počinje predstavom »Poslije tišine«

Ovo je izdanje i podsjetnik na neke od najblistavijih trenutaka iz nedavne prošlosti, a istodobno otvara vrata u nove forme i teme kojima se bavi petero iznimnih umjetnika



 


 


ZAGREB – Jubilarno dvadeseto izdanje Festivala svjetskog kazališta održat će se od 7. do 30. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Zagrebačkom kazalištu mladih i Kulturnom centru Travno. Ovo je izdanje i podsjetnik na neke od najblistavijih trenutaka iz nedavne prošlosti, a istodobno otvara vrata u nove forme i teme kojima se bavi petero iznimnih umjetnika. Festival su na konferenciji za novinare u zagrebačkom HNK-u najavili umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan. Vrgoč se osvrnula na festivalske početke i temeljnu ideju da se publici ponudi uvid u relevantnu europsku i svjetsku produkciju, a kazališnim umjetnicima neka vrsta ogledala za ono što rade.




»Od tada je prošlo 20 godina, u hrvatskom se teatru štošta dogodilo i usudila bih se reći da se dio toga dogodio i zahvaljujući Festivalu svjetskog kazališta«, rekla je.


Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan na konferenciji za novinare / Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ

Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan na konferenciji za novinare / Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ


Veći broj izvedbi


Nakon dviju pandemijskih godina, FSK se vraća s većim brojem izvedbi i svjetskim umjetnicima koji su se svi već predstavili publici festivala, a zamišljen je, kako je rekao Buljan, kao svojevrsni vremeplov kroz 20 festivalskih godina s predstavama u širokom rasponu od dokumentarizma do raskošne plesno-dramske fikcije na kraju. Festival počinje 7. i 8. rujna u KUC-u Travno predstavom »Poslije tišine«, produkcijom Cia Vertrice de Teatro iz Rio de Janeira redateljice Christiane Jatahy, ovogodišnje dobitnice Zlatnog lava u Veneciji. Riječ je o duboko socijalno angažiranoj priči koja govori o suvremenom ropstvu kombinirajući dokumentarno istraživanje temeljeno na terenskom radu i intervjuima, koje autorica spaja s filmom »Poslije tišine«, koji uzima kao poetski predložak.


»Tako je nastalo umjetničko djelo koje s jedne strane govori brutalnim podacima, a s druge na način gotovo neorealističkog filma pripovijeda priču o mladima osuđenima na rad i iskorištavanje«, rekao je Buljan. U utorak i srijedu, 20. i 21. rujna, u ZKM-u, na programu je predstava »Nemam pojma«, produkcija Théâtre Vidy-Lausanne u režiji Švicarca Christopha Marthalera, »iznimno duhovita, urnebesna predstava u kojoj se jedna muzička partitura spaja s fantastičnim plesnim elementima i glumačkim egzibicijama na tragu slapstika i teatra koji on preuzima od Charlieja Chaplina, Bustera Keatona…«


U HNK-u Zagreb gostuje predstava »Ispitivanje« Mila Raua / Foto MICHIEL DEVIJVER

U HNK-u Zagreb gostuje predstava »Ispitivanje« Mila Raua / Foto MICHIEL DEVIJVER


Peeping Tom za kraj


U subotu, 24. rujna, u HNK-u Zagreb gostuje predstava »Ispitivanje« švicarskog redatelja Mila Raua, produkcija kazališta NT Gent iz Belgije nastala u suradnji s francuskim književnikom Eduardom Louisom. Riječ je o dramatizaciji pet romana koji su Louisa učinili jednim od najslavnijih pisaca današnjice u jedinstvenu priču koja se na autobiografski način prikazuje na sceni. Za kraj 20. FSK-a, 29. i 30. rujna u HNK-u gostuje belgijska skupina Peeping Tom iz Bruxellesa, s predstavom »Diptih: Vrata koja nedostaju i izgubljena soba« autorskog dvojca Gabriele Carrizo i Francka Chartiera.


«Skupina karakteristična po tome što spaja elemente suvremenog plesa i akrobatike sa začudnim i tajanstvenim, poznata je po svojim fantastičnim raskošnim scenografijama negdje na rubu između verističkih, naturalističkih filmskih setova koji se u određenim trenucima predstave mijenjaju i postaju prizorišta nekih oniričkih tableaua. Tako ovdje imamo dvije potpuno različite predstave koje se na koncu stapaju u jednu viziju diptiha«, istaknuo je Buljan.