Bogat program

“Igra je naša mjera”: Najavljena nova sezona Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U ovoj sezoni lutke su pripremile puno priča, iz davnina, iz romana, iz slikovnica, iz mašte, no prije svega iz srca i mašte, rekla je Magdalena Lupi Alvir



U Dnevnom boravku Dječje kuće najavljena je nova sezona, 2021./2022. godine, Gradskog kazališta lutaka Rijeka pod sloganom “Igra je naša mjera”, a donosi bogat premijerni i reprizni program, edukativno-kreativni program i ciklus pričopredstava.


Zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan osvrnula se na dosadašnji uspješan rad kazališta i njegova postignuća te je zaželjela uspješnu novu sezonu u kojoj će svi uživati.


– Gradsko kazalište lutaka je doista jedno čarobno mjesto kojeg vole i veliki i mali Riječani. Kazalište postoji šezdeset godina i vjerujem kako je svima nama prisutnima drago srcu. Ono što nas posebno veseli u Gradu Rijeci jest činjenica da Kazalište lutaka sada djeluje i u novom prostoru Dječje kuće, a to je nešto jedinstveno na što smo svi ponosni.




Kada u Gradu govorimo o Gradskom kazalištu lutaka, onda govorimo u superlativima, jer doista, sve što rade je kreativno, inovativno i služi razvoju mašte kod naše djece, ali ono što ne samo djeca mogu naučiti, nego i odrasli su neke teme i promišljanja u životu, kazala je Krpan.


Istaknula je i rad kazališta u pandemijskim vremenima, te važnost kulture za mentalno zdravlje sugrađana.


Tri premijere


Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir na početku predstavljanja nove sezone u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka istaknula je kako je u godinama kad mjere sve određuju kazalištarcima najvažnija mjera zapravo igra.


Foto Mateo Levak


– Igra – koja pokreće život i koja je prisutna na sceni je nama kazalištarcima najvažnija, iskonska mjera. Za nas kazalištarce život jesu scena i lutke.


U ovoj sezoni lutke su pripremile puno priča, iz davnina, iz romana, iz slikovnica, iz mašte, no prije svega iz srca i mašte, rekla je Magdalena Lupi Alvir na početku predstavljanja nove sezone Gradskog kazališta lutaka Rijeka.


Kako je dalje ravnateljica pojasnila, nova će sezona donijeti premijerni program s tri naslova – “Srce veće od mene samog”, “Čarobnjak iz Oza” i “Mrljek i Prljek”.


Prvi premijerni naslov, “Srce veće od mene samog” Tamare Kučinović, autorice i redateljice najnagrađivanije predstave u povijesti Kazališta, “Zamrznute pjesme”, kroz lik medvjeda Urse koji voli grliti druge životinje progovara o važnoj temi koja se uvukla među ljude u doba komercijalizma i izvanjskih stvari, a to je strah od ljubavi i strah od zagrljaja.


Radi se, rekla je Lupi Alvir, o zanimljivoj, dirljivoj i poetičnoj predstavi.


Drugi naslov, “Čarobnjak iz Oza” bugarske redateljice Biserke Kolevske suvremeno je čitanje poznate priče o djevojčici Dorothy koja kreće na put spoznaje s brojnim preprekama, a jedino zajedništvom može pobijediti i nemoguće.


Likovi Limeni, Strašilo, Lav, vještica pokazuju da ljubav, mudrost i hrabrost već leže u nama, samo ih trebamo pokrenuti i vjerovati u vlastite sposobnosti.


Foto Mateo Levak


Treći premijerni naslov, ističe, je “Mrljek i Prljek” u koautorstvu Jelene Pervan i Jelene Brezovec, serijal slikovnica na temu higijene o dvije zločeste bakterije na zubima, kosi i prstima koje vole sve ono što nije čisto, a djeca će kroz tu priču naučiti ponešto o važnosti održavanje osobne higijene.


Ciklus pričopredstava


U repriznom programu, kako je istaknuto, bit će prikazano više predstava, među kojima su i velike uspješnice poput neizostavne “Ježeve kućice” Branka Ćopića, “Wanda LaVanda” i “Novih zgoda Wande LaVande” Jelene Tondini, “Flekavca” Nine Mitrović i druge.


Ciklus pričopredstava donijet će “Malu sirenu”, “Četiri godišnja doba” i “Čarobna svirala”.


S obzirom na to da je ova godina ujedno i godina čitanja, u novoj sezoni Gradsko kazalište lutaka Rijeka nudi edukativan, kreativan i umjetnički program, pa će tako najmlađi će moći sudjelovati u nizu aktivnosti i događaja, od “Teatromanije”, “Lutkofora”, “Reci lutka!”, “Wandine male radionice” te u radionici “Od slova do smisla: Kazalište čitanja” koja želi približiti svijet čitanja i svijet skrivenih svjetova literarnih djela kroz kazališni medij.


Foto Mateo Levak


Kazalište će ove godine imati brojna gostovanja, poput onih u Zagrebu, Mariboru, Mostaru i Plodivu u Bugarskoj, a sudjelovat će i na 26. Reviji lutkarskih kazališta koja se održava od 2. do 11. studenog ove godine u sklopu koje će se održati desetak predstava u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Dječjoj kući i HKD-u na Sušaku.


Uz to, na ovogodišnjoj reviji će se proslaviti i 20 godina od premijere kultne predstave “Ježeva kućica”.


Kako do pretplatničkih paketa


Pogodnosti Gradskog kazališta lutaka Rijeka uključuje obiteljske sezonske pakete, tri paketa Praščići koji obuhvaća ulaznice od tri do pet osoba za tri predstave te tri paketa Maslačak za dvije do četiri osoba, za pet predstava.


Oba su paketa u prodaji od 1. rujna ove godine, a njihovom kupnjom ostvaruje se popust od 25 posto.


Osim toga, u ponudi su i pretplatnički paketi Tintilinić i Gulliver za osnovne škole.


Više informacija može se naći na mrežnim stranicama kazališta, Facebook stranici ili Instagram profilu GKL Rijeka.


Za više informacija o paketima, prodaji karata i predstava tu su i mail adrese [email protected], [email protected], fiksni telefon 051 325 680 ili mobitel 091 325 6817.