Posveta Gotovcu

Grad Grobnik u znaku kazališta: 21. Festival teatra otvorio je “Moj slučaj”

Sanja Gašpert

Posebnost ovog Festivala je što je on plod suradnje općina Čavle i Omišalj, a omogućuje posjetiteljima vidjeti najbolje predstave i glumce potpuno besplatno



GRAD GROBNIK – Predstavom redatelja i glumca Borisa Svrtana »Moj slučaj«, koja obuhvaća zgode odrastanja Vlade Gotovca, pune sjetnog humora, sinoć je u Kaštelu u Gradu Grobniku otvoren 21. Festival teatra Čavle-Omišalj, na kojem će tijekom šest večeri – od 17. do 24. lipnja – biti izvedeno šest predstava različitih žanrova, koje će posjetitelji moći pogledati u prostoru drevnog Kaštela Grobnik i na trgu Prikešte u Omišlju. Prije početka prve festivalske predstave, načelnice Općine Čavle i Općine Omišalj, Ivana Cvitan Polić i Mirela Ahmetović, podigle su festivalsku zastavu.


Posebnost ovog Festivala je što je on plod suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, a omogućuje posjetiteljima vidjeti najbolje predstave i najbolje glumce potpuno besplatno. Festival financiraju općine Čavle i Omišalj putem svojih turističkih zajednica, uz sufinanciranje Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije, a programski voditelj Festivala je Denis Redić. Zanimljivost je da je ove godine festival promijenio ime – umjesto Festivala pučkog teatra, sada je to Festival teatra. Festival ima i nagradni karakter – publika glasačkim listićima ocjenjuje najbolju predstavu, dok Ocjenjivački sud festivala koji čine Višnja Višnjić Karković, Bogdana Čiča i Robert Zaharija donosi odluku o najboljim glumcima, o najboljem redateljskom ostvarenju te najboljoj predstavi u cjelini.


Nakon predstave »Moj slučaj«, u Kaštel Grobnik već sutra dolazi hit predstava »Casabianca« Irene Grdinić i Maria Lipovšeka Battifiace, a 21. lipnja Teatar 2000 i Teatar Exit izvode predstavu »Balon«, u kojoj među ostalima glume Krešimir Mikić i Vilim Matula. U Omišlju će 20. lipnja biti izveden cabaret Ecije Ojdanić »Vla Vla Vlajland«, 21. lipnja predstava »Uvijek će nam ostati ljubav«, u kojoj glume Jelena Miholjević i Dražen Čuček, a zatvaranje festivala najavljeno je nakon izvrsne komedije »Dekorater«, u kojoj glume Ksenija Pajić, Ines Bojanić i Goran Grgić. U slučaju kiše i lošeg vremena predstave će biti izvedene u Domu kulture Čavle, odnosno u Društvenom domu u Omišlju. Ususret Festivalu, a s ciljem da se djeci približi kazalište te ih dodatno senzibilizira na tradiciju održavanja festivala, u Čavlima i Omišlju odigrane su dvije predstave za djecu – »Pale sam na svijetu« u produkciji Scene Gorica i »Nemaš pojma Grizlijane« Kazališta Smješko iz Zagreba.