GavranFest

Festival posvećen Miri Gavranu prvi put u Srbiji i Njemačkoj

Marinko Krmpotić

Miro Gavran / Foto: Berislava Picek

Miro Gavran / Foto: Berislava Picek

Nakon Slovačke, Češke i Poljske kazališni festival širi područja realizacije



ZAGREB – Međunarodni kazališni festival posvećenom hrvatskom dramatičaru Miri Gavranu ove godine širi područja realizacije pa će, nakon Slovačke, Češke i Poljske u kojima se održava već više od deset godina, prvi put biti održan u Srbiji i Njemačkoj. Jedanaesti GavranFest bit će će održan od 22. do 25. listopada u Teatru Madlenianum u Beogradu. Inicijatorica i direktorica festivala je Madlen Zepter, dok je selektorica festivalskog programa Ana Zdravković Radivojević.


Publika će u četiri dana vidjeti Gavranove drame »Noć bogova« u izvedbi Teatra Tri glumca iz Beograda i »Teško je reći zbogom« u izvedbi Teatra Vihor također iz Beograda, potom komediju »Sladoled« u izvedbi Narodnog pozorišta iz Niša, monodramu »Hotel Babilon« u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba te čitajuću izvedbu komedije »Pivo« u izvedbi Teatra Madlenianum. Uz to će biti upriličeno predstavljanje Gavranove knjige »Odabrane komedije«, čiji će promotor biti ugledni makedonski pisac Venko Andonovski uz nazočnost autora.


Mjesec dana kasnije, od 27. do 29. studenoga, u Sensemble Teatru u Augsburgu u Njemačkoj održat će se dvanaesti GavranFest. Selektori i producenti festivala su Anne Schuester i Sebastian Seidel. Festival će otvoriti domaćin premijernom izvedbom Gavranova »Sladoleda« na njemačkom. Drugoga dana će Teatar Gavran iz Zagreba izvesti komediju »Sve o muškarcima«, dok će trećega dana Teatar Arte dell Anima iz Bukurešta izvesti komediju »Sve o ženama«.




Zadnjega dana festivala domaćin će izvesti i čitajuću izvedbu drame »Kreontova Antigona« te upriličiti promociju Gavranove knjige na njemačkom »Jedna drama i četiri komedije« u prijevodu Ludwiga Steindorffa, Ljerke Orešković Herrmann i Tihomira Glowatzkoga. Promotori knjige će biti Glowatzky i Seidel, uz nazočnost autora.