HNK Ivana pl. Zajca

Bojan Šober pokušao je preuzeti dužnost intendanta riječkog kazališta. Bili smo tamo, evo kako je prošlo

Davor Mandić

Bojan Šober i Zvonimir Peranić / Foto: M. GRACIN

Bojan Šober i Zvonimir Peranić / Foto: M. GRACIN

U izjavi koju je Bojan Šober dao piše da je njemu onemogućeno da dođe na posao te da će sve posljedice takve odluke morati snositi oni koji su se drznuli oglušiti se na volju 67 posto žitelja grada koje predstavlja Gradsko vijeće



RIJEKA – U teatru teatar, tako bi se u najkraćim crtama moglo opisati jučerašnje događanje u i oko HNK-a Ivana pl. Zajca. Očekivano, mogao bi pomisliti netko bez informacija o aktualnim događanjima, no ovaj teatar ne svodi se na sinoćnju dramsku premijeru, već na dramulet u režiji v. d.-a intendata Bojana Šobera, koji se održao u prijepodnevnim satima. Šober je, naime, kako mu to nalaže Odluka Gradskog vijeća Grada Rijeke, jučer pokušao stupiti na posao, koji mu formalno teče od 1. studenoga, no s obzirom na prekjučerašnji neradni dan, sve se pomaknulo dan unaprijed.


I iako je bilo nekih kuloarskih najava da je intendant Marin Blažević, čiju legitimno izglasanu smjenu Gradskog vijeća Grada Rijeke, Osnivača Kazališta, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije potvrdila, planira fizički, zaštitarima zapriječiti ulaz Bojanu Šoberu, takvog karnevala ipak nije bilo. No okupilo se ispred Kazališta 10-ak ljudi koji su došli podržati Šobera u preuzimanju funkcije, a kad smo svi ušli na ulaz za zaposlenike, zadržali smo se u ulaznom holu, s obzirom na to da je portirka zatražila informaciju što dalje.


Informacije nije bilo, pa se predsjednik Kazališnog vijeća Zvonimir Peranić uputio do ureda intendanta po traženu informaciju, dok se Šober obratio prisutnima, kojih je u tom trenu u holu bilo 20-ak, zahvalivši se na dolasku i objasnivši da je i njemu jasno da je ovo sve skupa igrokaz, ali nikako smiješan, već vrlo ozbiljan. Naime riječki gradonačelnik poslao je pismo zaposlenicima »Zajca« u kojem kaže da je Marin Blažević intendant, jer njegovu smjenu nije podržala ministrica. No Šober je okupljenima rekao da se čuo s gradonačelnikom nakon tog njegova pisma i da ministrica doista prema zakonu ima pravo ne potvrditi smjenu intendanta, ali to ne derogira odluku Gradskog vijeća Grada Rijeke o imenovanju v.d.-a intendanta, jer ministrica nema zakonsko uporište za njezino pobijanje.



Foto Marko Gracin


Upravni spor protiv ministričinog rješenja




– U toj odluci piše da na posao moram doći 1. studenoga, i nema tu zagrada ili »osim ako…« Ja sam legitimno izabran i došao sam na svoje radno mjesto, a moja radnička prava počela su teći 1. studenoga – rekao je Šober, podsjetiviši da Grad Rijeka pokreće upravni spor protiv ministričinog rješenja te da se on nada da će ga u Gradu znati sastaviti, jer da bi taj spor dobio i student prava, ako ne bude opstrukcije gradskih službi pri sastavljanju, da se teze može lako osporiti.


Foto Marko Gracin


U izjavi koju je Bojan Šober dao piše da je njemu onemogućeno da dođe na posao te da će sve posljedice takve odluke morati snositi oni koji su se drznuli oglušiti se na volju 67 posto žitelja grada koje predstavlja Gradsko vijeće.


– Nikakav cirkus niti medijsko prepucavanje nije se i neće se dogoditi, ustanovit ćemo činjenice, o tome sastaviti zapisnik u prisustvu svjedoka i dalje će sve teći svojim tijekom. Nikada odluka Gradskog vijeća o mom imenovanju nije stavljena izvan snage i očajno je i žalosno da netko koga nitko ne želi u Kazalištu pokušava na sve načine zadržati svoju lažnu poziciju – rekao je u svojoj izjavi Šober, zaključivši da nije on hrabar, kao što su mu to neki govorili, nego da je pravu hrabrost pokazalo dvadeset vijećnika koji su se suprotstavili establišmentu, toj vertikali moći, oni koji predstavljaju dvije trećine građana Rijeke.


Foto Marko Gracin


V.d.-a intendanta ne potvrđuje ministar


Uz Šobera, koji je odlukom Gradskog vijeća ujedno i prestao biti kazališnim vijećnikom, bili su još kazališni vijećnici Zvonimir Peranić i Slavko Sekulić. Peranić je, kao predsjednik sada četveročlanog Kazališnog vijeća rekao da je zatražio tumačenje Članka 25. Zakona o kazalištima, u kojem jasno stoji da intendanta imenuje i razrješava predstavničko tijelo osnivača na prijedlog Kazališnog vijeća te potvrđuje ili razrješava ministar kulture, no i da v.d.-a intendanta ne potvrđuje ministar.


Ima problema i u tumačenju drugih odredbi iz dokumenata koji reguliraju rad Kazališta, no na sve upite Peranić, kako kaže, nije dobio pisani odgovor, već je jučer dobio usmeni odgovor da se može obratiti Ministarstvu kulture i medija, što znači da jučer onda nikakava primopredaja dužnosti intendanta nije mogla biti izvršena.


Foto Marko Gracin


Šoberov tim


Upitali smo Bojana Šobera da nam predstavi svoj tim za upravljanje kazalištem, na što je on rekao da sadašnji ravnatelji zasigurno ne ostaju te da se za ravnatelja Drame dvoumi između tri podjednako »jaka« kandidata, no da će v. d. ravnateljice Opere biti Vanja Zelčić, ujedno prisutna na toj jučerašnjoj neuspješnoj primopredaji kazališne vlasti.


– A hoćemo li aktivirati one famozne »zlatne padobrane« za ravnatelje koji to više neće biti, o tome će odlučivati pravne službe, a ne ja. Ipak, ono što ja mislim je da ono što nije etički ispravno, pa čak i ako je po zakonu, ne bi trebalo podržati – zaključno je rekao Šober.