Pokušaj prizivanja mrtvih

Uskrsnuli Josip Broz Tito i Paul Kupelwieser u središtu izložbe inspirirane burnom poviješću Brijuna

Portal Novi list

Brijuni – pokušaj prizivanja mrtvih: Behzad Khosravi Noori i Magnus Bärtås s Paulom Kupelwieserom i Josipom Brozom Titom

Brijuni – pokušaj prizivanja mrtvih: Behzad Khosravi Noori i Magnus Bärtås s Paulom Kupelwieserom i Josipom Brozom Titom

Izložba je nastavak dugotrajne suradnje kustosica Ane Kovačić i Lee Vene s umjetnicima Behzadom Khosravijem Noorijem i Magnusom BärtåsomU petak, 6. studenog, u 19 sati u Galeriji Nova otvara se izložba Brijuni – pokušaj prizivanja mrtvih: Behzad Khosravi Noori i Magnus Bärtås s Paulom Kupelwieserom i Josipom Brozom Titom.


Izložba je nastavak dugotrajne suradnje kustosica Ane Kovačić i Lee Vene s umjetnicima Behzadom Khosravijem Noorijem i Magnusom Bärtåsom, koji su se u svojem radu često bavili istraživanjima povezanima s (post)jugoslavenskim kontekstom.


Autori izložbe pozivaju nas da iznova razmotrimo kompleksnu i konfliktnu povijest Brijuna, neočekivano isprepletene suživote Kupelwiesera i Tita te ljudsku potrebu za dominacijom nad prirodom koja rezultira začudnom transformacijom ekosustava.
U filmu je Tita utjelovio zagrebački glumac Vilim Matula, a Kupelwiesera austrijski Günter Franzmeier.