Retrospektivna izložba

U Svetom Kuzmu obilježena 22. obljetnica galerije na otvorenom i projekta “Forma Viva”

Kim Cuculić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Kako podsjeća Zlatko Meić, predsjednik Kulturnog društva Sv. Kuzme i Damjana, u naselju Sveti Kuzam od 1999. godine traje »Forma Viva - Galerija na otvorenom«



Obilježena je 20. godišnjica projekta »Forma Viva«, uz retrospektivnu izložbu umjetnika koji su izlagali u galerji Sveti Kuzam. Kako podsjeća Zlatko Meić, predsjednik Kulturnog društva Sv. Kuzme i Damjana, u naselju Sveti Kuzam od 1999. godine traje »Forma Viva Sveti Kuzam – Galerija na otvorenom«.


Skupina entuzijasta okupljena oko tadašnjeg predsjednika Vijeća mjesnog odbora Sv. Kuzam Zlatka Meića i kipara Tomislava Pavletića iz Svetoga Kuzma, započela je prije dvadeset godina projekt »Forma Viva«.


Osnovano je tada Kulturno društvo Svetoga Kuzme i Damjana koje, uz svesrdnu pomoć Grada Rijeke (projekta »Rijeka – zdravi grad«, Odjela za mjesnu upravu i samoupravu te Odjela za kulturu), Primorsko-goranske županije (Odjela za kulturu), Srednje škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i svih onih koji su pružili ruku pomoći, brine se o tome da ideja o kamiku u urbanom prostoru ne prestane.




Među prvima je ruku »Formi Vivi« pružio veliki hrvatski kipar Belizar Bahorić.



Svoju metamorfozu kamena do sada su ostavili kipari Tomislav Pavletić, Željko Kranjčević Winter, Nenad Petronio, Mladen Kefelja, Antun Knežević, Tomo Gerić, Tomica Grubiša, Dejan Kljun, Želimir Hladnik, Damir Šegota, Drago Bešenić, Stephan Goedecke, Gordana Grubišić i Bruno Paladin. U koštac s kamenim grotama uhvatili su se i maestro Zvonimir Kamenar Funči, Nina Lekić i Georgette Yvette Ponté.


Osnova ideje bila je da se svake godine u Kuzmarskoj kiparskoj radionici izradi barem jedna skulptura velikog formata u kamenu, koja će se potom postaviti na za to predviđenu lokaciju u samom mjestu.


Tradicionalno, svaki autor skulpture priređuje samostalnu izložbu u galeriji Hrvatskoga doma Sv. Kuzam, koja je uz napredovanje ideje prerasla u atraktivan galerijski prostor.


Osim toga, već sedamnaestu godinu za redom, traje projekt pod nazivom »Dlijetom i kistom Sv. Kuzmu na dar« u kojem sudjeluju učenici-maturanti Škole za primijenjenu umjetnost iz Rijeke uz svoje mentore.


Izložba se može pogledati digitalno te u galeriji Hrvatskog doma Sveti Kuzam u manjim skupinama. Iz tiska je izišla, a na novoj web stranici »rodila« se i monografija u povodu dvadeset godina uspješnog trajanja projekta »Forma Viva«.


Izlazak monografije proslavljen je izložbom većine od više od šezdeset umjetnika koji su, što samostalno, što skupno, izlagali u galeriji.