U Rijeci predstavljeno “Brdo kulture”. Evo o čemu se radi

Katarina Bošnjak

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Suorganizatori su Prirodoslovni muzej, Državni arhiv, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, Hrvatski restauratorski zavod i Galerija Poneštrica



RIJEKA – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja najavljen je program »Brdo kulture« čiji je cilj aktivirati prostor oko muzeja i privući što veći broj posjetitelja kreiranjem sadržaja koje posjetitelji žele i u prostorima u kojima se inače ne održavaju ili se održavaju rijetko.


Program će trajati od 3. do 30. lipnja, a suorganizatori su Prirodoslovni muzej Rijeka, Državni arhiv u Rijeci, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, Hrvatski restauratorski zavod i Galerija Poneštrica.


Kako je najavila ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić, program će započeti u petak u 18 sati u Mramornoj dvorani Muzeja s predstavom »Kad bi« pod vodstvom akademskog glumca Zorana Josića te u izvedbi Dramaca iz Guvera.




– Održat će se i programi koji se tiču naše trenutačne izložbe »Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina«, a osim vodstva po izložbi u našem perivoju Gloria Fabijanić Jelović moderirat će razgovor sa živućim akterima koji su Jugoliniju živjeli i doživjeli – kazala je Nikolina Radić Štivić.


Brojne radionice


U sklopu Međunarodnog dana arhiva u Državnom arhivu Rijeka građanima će se 9. i 10. lipnja omogućiti besplatno skeniranje, odnosno digitalizacija dokumenata, a Galerija Poneštrica svim posjetiteljima 15. lipnja uz predočenje ulaznice u Muzej odobrava 10 posto popusta na proizvode s oznakom »Izvorno riječko«.


Za najmlađe je 12. lipnja na Trgu 128. brigade HV najavljena radionica »Riba ribi grize rep« na kojoj će se uz igru učiti o običajima primorskog kraja, zatim radionica »Mali arheolozi« koja će se održati 17. lipnja u Čudotvornici, a dan kasnije na istom mjestu će se održati i »Rimska svakodnevica«. Za kraj mjeseca najavljene su i radionice »Mali nautičari« u Čudotvornici te »Morske mudrolije« u Pomorskom i povijesnom te Prirodoslovnom muzeju.


Nadalje, u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Rijeka i pod vodstvom Nadie Dunato Pejnović 15. lipnja će se održati geološka šetnja »Kamen koji gradi grad«, a 19. lipnja kustos arheolog Pomorskog i povijesnog muzeja sve zainteresirane provest će po očuvanim dijelovima Claustre na području grada Rijeke. Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova na čelu s umjetničkom voditeljicom Slađanom Čolović 21. lipnja organizira Gala koncert u perivoju Guvernerove palače, na kojem će se solo nastupima, komornom glazbom i nastupom orkestra predstaviti vrhunski mladi glazbenici te time obilježiti Svjetski dan glazbe.


Predavanje i izložba


U suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, konzervator-restaurator Toni Šaina 28. lipnja će održati predavanje na kojem će predstaviti rezultate istraživanja središnje dvorane zgrade Gradske vijećnice u Cresu koje je Zavod proveo 2014. godine, a dan kasnije u suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt iz Zagreba slijedi otvorenje izložbe »Azulejos – umjetnost portugalskih keramičkih pločica«.


– Nakon svih ovih informacija o tome što će se sve događati u mjesec dana, jedino mi preostaje da izrazim zadovoljstvo i ponos na Pomorski i povijesni muzej koji je okupio čitav niz institucija i pokušava uključiti i privatne subjekte – kazala je za kraj pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić.


Projekt »Brdo kulture« osmišljen je kako bi prostorno i programski povezao ustanove u kulturi koje se nalaze u našem neposrednom okruženju, unutar mikro prostora zelenog poteza urbanog tkiva grada i koje baštine iste vrijednosti i nastojanja. Cjelokupan program projekta moguće je pogledati na Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.