120 umjetnina na drugom katu

U Malom salonu otvorena izložba o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

P. N.

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



U Malom salonu otvorena je izložba pod nazivom “120 umjetnina na drugom katu”, a moći će se pogledati do 29. svibnja.


Izložba je pokušaj dokumentarne rekonstrukcije prvog (stalnog) postava Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (tada Galerije likovnih umjetnosti) koji je javnosti predstavljen izložbom otvorenom 2. svibnja 1949. godine, u Centralnom domu kulture (Guvernerovoj palači) u čast 30. godišnjice osnivanja Komunističke partije Jugoslavije.


Prije 70 godina izložbu je postavio tadašnji ravnatelj Vilim Svečnjak. Uz njega, protokolu otvorenja prisustvovali su predstavnici vlasti Ante Raos, Dina Zlatić, Ivan Baretić, Petar Klausberger i Zora Matijević.





Inicijativa za otvaranjem ustanove pojavila se odmah nakon oslobođenja Rijeke 1945. te se s tom svrhom počela prikupljati građa. Službeni datum osnivanja Galerije je 1. siječnja 1948. godine, iako se u dokumentaciji spominju i ranije godine.


Prva izložba zbirke bila je postavljena na drugom katu Doma kulture, u njegovom istočnom dijelu izložbenog prostora od 301m². Postav je bio kronološki i tematski podijeljen u osam prostorija historicističke palače: predsoblje, balkon, pet soba i jedan hodnik. U predsoblju Galerije bile su „stare“ slike i crteži „bez oznake“, nepoznatih autora. Treća prostorija bila je dvorana grafike odnosno crteža s radovima na temu Narodnooslobodilačke borbe i obnove zemlje. Četvrta i peta prostorija predstavljale se radove iz 19. stoljeća. Na balkonu, hodniku, u šestoj i sedmoj prostoriji bili su radovi iz 20. stoljeća.



Oba stoljeća zastupljena su radovima iz zbirke i posuđenim djelima rađenim u tehnikama slikarstva, skulpture, crteža i grafike, na različite likovne motive: krajolik, portret, akt, žanr scena, mrtva priroda…


Izložba “120 umjetnina na drugom katu” upoznaje riječku publiku s povijesnim trenutkom osnivanja i otvaranja Galerije/Muzeja kroz dokumentarnu građu ali i umjetnine koje su tada bile predstavljene na postavu i danas čine nukleus MMSU-ove zbirke. Odabrani su radovi autora koji predstavljaju neosporni dio likovnog razvoja hrvatske umjetnosti za kojima je interes i stručno mišljenje pokazao prvi kustos Muzeja – Vilim Svečnjak.