Apstrakcije

U Kastvu otvorena izložba Lane Gržetić, apstraktne motive slikala je prema pjesmama

Sandy Uran

Lana Gržetić / Foto Mateo Levak

Lana Gržetić / Foto Mateo Levak

Moja je zamisao bila da čitam ili slušam pjesme i da ovisno o njihovu trajanju toliko traje i sam rad na slici, objasnila je mlada riječka kiparica koja je 2013. bila Miss HrvatskeU sklopu ovogodišnjeg jubilarnog 30. Kastafskog kulturnog leta u Galeriji Svete Trojice u Kastvu otvorena je izložba slika naslovljena »Apstrakcije« akademske kiparice Lane Gržetić, koja je godine 2013. bila Miss Hrvatske.


Kao uvertira u ovaj umjetnički event nastupio je glazbeni duo koji čine Imran Duraj i Sara Astafović.

Prisutne je pozdravila tajnica Udruge Kastafskog kulturnog leta Martina Rončević, a potom i sama umjetnica koja je istaknula kako su izloženi radovi nastali u posljednjih godinu i pol dana, u razdoblju koje je obilježeno pandemijom.


– Svi su radovi apstrakcije, kako kaže i sam naziv izložbe, ali sam izložila i svoj autoportret iz 2013. godine koji za mene ima posebnu vrijednost.


Radovi su rađeni prema pjesmama. Moja je zamisao bila da čitam ili slušam neke pjesme i da ovisno o njihovu trajanju toliko traje i sam rad na slici, objasnila je svoj proces stvaranja tridesetak radova koji su izloženi u kastavskoj galeriji, a koje je moguće razgledati do 11. kolovoza.O radovima je govorio i mag. hist. art. i pov. Marko Smoljan, koji je naglasio kako se publika ne mora opterećivati značenjem tih apstraktnih radova, već da se prepusti uživanju u bojama slika.


– Dajte si vremena i prepustite se, neka vas boje vode, kazao je Smoljan, koji je dobio i pohvale od Lanina oca Branka, koji se s nekoliko prigodnih riječi obratio nazočnima.


Lana Gržetić / Foto Mateo Levak


Ovo je, inače, Lanina druga samostalna izložba, a kako nam je dala naznačiti, uslijedit će i druge u kojima će se publici predstaviti kiparskim radovima. Njezine se slike sada mogu pogledati u Galeriji Svete Trojice.


Nakon otvorenja izložbe i uživanja u razgledavanju postava koji odiše jakim kolorizmom uzvanici su uživali u druženju uz pjenušac i fini čokoladni mousse.