između zbilje i imaginacije

Trijenale autoportreta: Diana Sokolić i Celestina Vičević izlažu u Samoboru

Davor Mandić

Celestina Vičević

Celestina Vičević

Autor izložbe je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Nikola Albaneže. Izlažu umjetnici iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Italije, Njemačke, Kanade i SAD-a



SAMOBOR – Međunarodna skupna izložba 5. međunarodni trijenale autoportreta »Ja – između zbilje i imaginacije« otvorena je u samoborskoj Galeriji Prica, koja je izložbu i organizirala. Autor izložbe je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Nikola Albaneže, a prema najavama organizatora izložba slijedi zacrtan put, prepoznat u umjetničkom svijetu svojim tradicionalnim održavanjem svake tri godine.


– Ovo peto izdanje trijenala nosi međunarodni karakter, stoga se na poziv odazvalo 385 umjetnika sa 676 prijavljenih radova, od kojih je stručni žiri u sastavu Nikola Albaneže i Nikolina Šimunović za izlaganje odabrao 87 radova ukupno 81 umjetnika za predstavljanje na ovoj trijenalnoj manifestaciji. Izlažu umjetnici iz svih dijelova Hrvatske, kao i Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Italije, Njemačke, Kanade i SAD-a – kaže se u najavi izložbe.


Među izabranim autorima su i dvije riječke umjetnice: Diana Sokolić i Celestina Vičević. Sokolić je rođena 1959. godine u Rijeci. Diplomirala je na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine. Suradnica je majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Članica je HZSU-a, HDLU-a Zagreb, HDLUR-a, INSE-a, ULUPUH-a. Vičević je rođena 1976. godine u Rijeci.




Godine 2015. godine doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – polje likovnih umjetnosti, grana grafike u klasi prof. Nevenke Arbanas. Članica je HDLU-a Rijeka i HDLU-a Zagreb. Izložba je otvorena do 16. svibnja.