Lice i naličje

Tokio – metropola s mnoštvom lica: U Kortilu otvorena putujuća izložba “Tokyo Before/After”

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Na fotografijama se prizori iz 1930-ih i 1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine



U suradnji s Japanskom fondacijom i Veleposlanstvom Japana u Galeriju Kortil stigla je putujuća izložba »Tokyo Before/After«, koja predstavlja profil grada kroz umjetnost fotografije.



Izložba je otvorena uz nazočnost veleposlanika Japana NJ. E. Isoa Masate, pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara te ravnatelja HKD-a na Sušaku Edvina Liverića.





Izložba donosi 80-ak fotografija, pri čemu se prizori iz 1930-ih i 1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine.



Svrha izložbe je ohrabriti promatrača na upoznavanje Tokija kao grada širokih obzora s mnoštvom različitih lica i naličja.



Kako je objasnila ravnateljica Galerije Kortil, Jolanda Todorović, na izložbi je moguće vidjeti radove autora koji su kroz svoje osobne i individualne perspektive fotografirali život Tokija, kao i promjene koje su se događale u gradu u danom periodu.



Radovi japanskih fotografa


– »Before/After« je jedna klasična tema koja nas u slučaju ove izložbe vuče od fotografija prije Drugog svjetskog rata pa do ovih recentnih.



Iza mene su fotografije koje pokazuju fascinaciju Tokijom kao nekakvim arhetipom globalne metropole i prirodno je da moramo i trebamo surađivati s Japanom, sve što oni produciraju na području kulture trebamo s ponosom predstavljati u našem gradu – objasnio je Ivan Šarar.



Edvin Liverić iskazao je zadovoljstvo gostujućom izložbom te se prisjetio brojnih suradnji između gradova Rijeke i Kawasakija, od kojih neke sežu još iz 1977. godine, napomenuvši kako će i nakon ove izložbe suradnja zasigurno još vrlo dugo trajati.



– Hvala vam svima na dolasku na otvorenje izložbe, vrlo sam sretan što sam opet u Rijeci nakon što sam prije dva tjedna nazočio dobrotvornoj gala večeri riječkog karnevala.



Tom sam prilikom posjetio i gradski muzej te upoznao dobro očuvanu povijest Rijeke i zato sam uvjeren da će ova izložba biti dobro prihvaćena u Rijeci koja je i sama iskusila razaranja.



Kako sam naslov »Tokyo Before/After« sugerira, Tokio je kroz povijest proživio velike promjene, a u zadnjih 100 godina čak je dva puta teško nastradao.



Uvjeren sam da će radovi japanskih fotografa koji su izloženi ovdje posjetiteljima pružiti uvid u Tokio, užurbanu metropolu s mnoštvom lica i naličja te brojnim otkrićima – kazao je veleposlanik Japana Isoa Masate.


Jedanaest autora


Kurator izložbe je fotografski kritičar Kotaro Iizawa, a 11 autora čiji se radovi mogu vidjeti su KOGA, NIPPON i Kineo Kuwabara koji su fotografirali »before«, dok su »after« fotografirali Nobuyoshi Araki, Mika Ninagawa, Motoyuki Daifu, Shintaro Sato, Shinya Arimoto, Natsumi Hayashi, Kenta Cobayashi i Daido Moriyama.



Izložba »Tokyo Before/After« ostaje otvorena do 9. srpnja, a može se posjetiti radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.