Platforma za eksperiment

Svjetlarna Lovran: Galerija Laurus domaćin zanimljivog projekta

Portal Novi list

Svjetlarna Lovran je projekt koji se naslanja na ''Susjedstvo Lovran’’ - niz kulturnih događaja koji su se prošle 2020. godine odvijali u sklopu projekta ''27 susjedstava’' Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture u Lovranu



Od 25. studenog do 12. prosinca 2021.g. u Galeriji Laurus u Lovranu bit će održan kulturno-umjetnički projekt “Svjetlarna Lovran” u kojem glavnu riječ imaju studenti Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci sa svojim konceptom Platforma za eksperiment 4.2. Radi se o vannastavnom umjetničko-istraživačkom projektu, osmišljenom za sadašnje generacije studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, od strane bivših studenata, a pod mentorstvom prof. Lare Badurina.


Platforma za eksperiment 4.2. u fokus svog istraživanja postavlja medij svjetla, a program se izvodi s ciljem dijeljenja znanja i iskustava, s naglaskom na procesualnost zajedničkog stvaranja. Program je osmišljen u formi ‘’work in progress’’ radionice u trajanju od tri tjedna gdje studenti u suradnji sa pozvanim stručnim suradnikom, s istim scenskim elementom kulisa i video projekcija, u Galeriji Laurus zajedno kreiraju ambijente za nove prostore igre i nova događanja za publiku, na licu mjesta.


“Svjetlarna Lovran” u Galeriji Laurus tri će puta otvarati svoja vrata za posjetitelje. Prvi postav biti će otvoren u četvrtak 25. studenog u 17.00 sati i moći će ga se razgledati taj i sljedeći dan, 26. studenog u radnom vremenu galerije – od 17.00 do 20.00 sati. Nakon toga Galerija Laurus se ponovno pretvara u radionicu u kojoj studenti i njihov mentor rade na drugom postavu. Drugi postav otvara se u četvrtak 2. prosinca u 17.00 sati te se može dođivjeti tog i sljedećeg dana, 3. prosinca, od 17.00 do 20.00 sati. Cijeli se ciklus ponavlja još jednom pa tako studenti ponovno pretvaraju galeriju u radionicu te stvaraju i treći postav “Svjetlarne Lovran”, koji će za posjetitelje biti otvoren 9. i 10. prosinca od 17.00 do 20.00 sati. Ulaz je besplatan.





U projektu sudjeluju studenti Katarina Kožul, Doris La Mazza, Marko Mrvoš, Filip Novak, Tena Njegovan, Kaja Resman i Sara Viljušić. Stručni suradnik na projektu biti će Damjan Šporčić, multidisciplinarni umjetnik iz Rijeke, koji od 2005. godine izvodi multimedijske instalacije na brojnim glazbenim, kulturno-umjetničkim i zabavnim manifestacijama pod imenom Gospodin Brodski/Oblik 3. Svojim vizualnim izvedbama sudjelovao je na više od tristotinjak scenskih nastupa, performansa, izložbi, predstava, a od 2014. vodi niz radionica na temu računalne animacije, VJ-inga i video mapiranja za djecu i odrasle.


Svjetlarna Lovran je projekt koji se naslanja na ”Susjedstvo Lovran’’ – niz kulturnih događaja koji su se prošle 2020. godine odvijali u sklopu projekta ”27 susjedstava’’ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u Lovranu. Kako je posjećenost programa susjedstva Lovran bila iznimno velika, posebice dio projekta koji je odrađen sa Slovenskom umjetničkom skupinom ‘’Svetlobna gverila’’ čiji su članovi u Starom gradu u Lovranu postavili svjetlosnu instalaciju ‘’Oblaci’’, Općina Lovran odlučila je podržati kulturno umjetnički projekt koji bi se u ovom periodu svake godine odvijao u Lovranu, a čiji bi glavni motiv bio svjetlo.


Zbog koncepta postava ali i epidemioloških mjera, Galeriju će posjetitelji moći razgledati po principu ‘pet po pet’. Za ulazak i boravak u Galeriji te razgledavanje “Svjetlarne Lovran” biti će obavezno korištenje medicinske maske ili maske za lice te održavanje potrebnog fizičkog razmaka.