Međunarodni projekt 'Oni žive'

Studentski životi u umjetničkim praksama

Davor Mandić

Projekt 'Oni žive'

Projekt 'Oni žive'

Projekt istražuje studentski život od kraja Drugog svjetskog rata do danas



RIJEKA – Međunarodni projekt »Oni žive« – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse«, čiji je partner Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, započeo je online sastankom partnera iz pet europskih zemalja, javljaju s APURI-ja.



Projekt istražuje studentski život od kraja Drugog svjetskog rata do danas. Sadržaj istraživanja čine svakodnevni život studenata u studentskim domovima, kulturološke navike i slobodno vrijeme, međuljudski odnosi, odnosi između spolova, kao i angažman studenata u društvenoj i političkoj svakodnevici.



– Cilj projekta jest poticanje studentske populacije za sudjelovanjem u razumijevanju i zajedničkom stvaranju suvremene umjetnosti, koristeći arhivske materijale i sudjelujući u participativnim umjetničkim aktivnostima tijekom rezidencijalnih boravaka umjetnika u studentskim domovima – kažu u APURI-ju, uz napomenu da je realizacija projekta započela u rujnu 2020. te da će trajati do kraja veljače 2023. u okviru programa Europske unije »Kreativna Europa«. Partneri u projektu su, uz nositelja »Dom kulture Studentski grad«,




Međunarodni centar za arhivska istraživanja »Icarus« (Zagreb), APURI i Fakultet za audiovizualne komunikacije (Sveučilište »Kralj Juan Carlos«, Madrid).


Rezultati projekta poslužit će kao smjernice menadžerima kulturnih institucija i umjetničkih galerija, kustosima i umjetnicima te za daljnje unapređivanje inovativnih pristupa razvoju mlade publike. Iz projekta će nastati knjiga pod naslovom »Oni žive«, a u planu je i izložba.