Fotografije ikebana

Samostalna izložba Luciana Bibulića u galeriji Juraj Klović

Kim Cuculić

Luciano Bibulić / Foto: Arhiva NL

Luciano Bibulić / Foto: Arhiva NL

Radno vrijeme galerije je od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, a nedjeljom je zatvoreno. RIJEKA – Samostalna izložba umjetničkog fotografa Luciana Bibulića bit će otvorena u Galeriji »Juraj Klović« od 29. listopada do 13. studenoga. Izložba je nastala tijekom dvogodišnje suradnje umjetnika s Ksenijom Grabusin, nedavno preminulom riječkom majstoricom ikebane. Snimljeno je oko 50 fotografija ikebana, od kojih je napravljen izbor od 26 fotografija.


Zanimljiv pristup rezultirao je vrhunskim fotografijama u kojima bjelina papira osigurava nesmetanost i jakost vidljivosti same ikebane. Autor je posebno za potrebe ove izložbe osmislio okvire, koji se u potpunosti uklapaju u vizualni koncept izložbe.


– Fotografije Luciana Bibulića potraga su za jednostavnošću i savršenstvom, za skladom svjetla i motiva, za vrhunskom fotografijom koja u trenutku vremena zaustavlja prizor. Stoga suradnja s Ksenijom Grabusin i nije slučajna, već se zasniva na prepoznavanju sinergija i gotovo istovjetnom odnosu prema prirodi i umjetnosti. Poštujući cjelokupnost koncepta japanskog odnosa prema životu, ukorijenjenog i u ikebani, autor nastoji na jednak takav način pristupiti snimanju i prenijeti nam danu emociju.
Samom umijeću odabira i slaganja biljaka on daje novu dimenziju proširujući pojam prolaznosti, a time nadopunjuje kategoriju vremena koja putem fotografije postaje sinonimom trajanja i vječnog čuvanja uspomena – osvrnula se Jasna Rodin.


Radno vrijeme galerije je od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, a nedjeljom je zatvoreno.