Otvorena izložba

Poezija pokreta Antona Tonyja Ambrozicha u Galeriji Garbas

Katarina Bošnjak

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec



U Galeriji Garbas otvorena je izložba „Poezija pokreta“ riječkog autora Antona Tonyja Ambrozicha. Ova izložba na jednom je mjestu okupila velik broj odabranih radova iz dugogodišnjeg opusa autora, a prevladavali su morski motivi i skulpture različitih morskih bića, no bilo je i radova kojima je autor odao svojevrsnu počast kulturi Rijeke, poput skulpture Trsatske gradine.


Izložbu su uz autora otvorili i menadžerica te supruga Ksenija Ambrozich, rektor katedrale sv. Vida Matija Matičić i župnik UBDM Sanjin Francetić, a s njima je trebala biti i njihova velika podrška, predstavnici županije i grada, no kako župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Marko Filipović zbog obaveza nisu mogli prisustvovati događaju, pročitana su njihova pisma isprike.


Kako je objasnila Ksenija Ambrozich, cijela izložba zapravo se sastoji od tri dijela i nalazi na tri lokacije, od kojih je prvi zapravo skulptura katedrale sv. Vida izložena u prostoru same katedrale, dok je druga u izlogu Grada Rijeke bila motivski vezana uz karneval.




– Jako sam radostan da smo nakon svih ovih pandemijskih uvjeta konačno dočekali i otvorenje još jedne izložbe Tonyja Ambrozicha, veliko mu hvala što na ovaj način doprinosi kulturi našega grada, pogotovo s ovom vrstom umjetnosti što nije nimalo lako jer je potrebno jako puno dana i mjeseci da bi se izradila i najmanja skulptura, a kamoli ove veće, a mnogi ljudi, i turisti i domaći, su se interesirali i oduševljeni su načinom na koji je katedrala sv. Vida prikazana – kazao je mons. Matičić te dodao kako promatrajući svaku od izloženih skulptura uvijek možemo primijetiti nešto novo.


Foto galerija: Poezija pogleda Foto: Ana Križanec


Izrazito detaljni i očaravajući radovi dokaz su autorove preciznosti i nemjerljivog strpljenja, posebice kada se u obzir uzme da na pojedinim projektima radi i po nekoliko mjeseci. Radeći s metalima i recikliranim materijalima, pa tako i dijelovima starog auta, u svaki eksponat Ambrozich je utkao ogromnu količinu poštovanja i ljubavi, kako prema motivu koji slijedi tako i ka samom umjetničkom djelu. Zanimljiva je činjenica da su neke skulpture rađene od dijelova starog auta, a kako je objasnio autor, jedan dio starog motora ga je asocirao na kljun, nakon čega je krenuo raditi na njemu.


– Svi ovi radovi ovdje stvoreni su tijekom godina, neki su noviji, a neki su oni koje dugo želim držati za sebe. Posao je naporan, ali ljubav prevladava težinu posla. Prvo zamislim nešto, odnosno vidim negdje nešto, onda malo skiciram i crtam, razmišljam o položaju kakav bi bio i onda počinje mjerenje na limu jer da bi stvar izašla kako treba mora imati neke proporcije, inače ju nema smisla raditi. Onda se reže i izbrusi lim te lagano vari, sve zavisi što se radi – kazao je autor Ambrozich koji je nakon puno rada napokon u procesu odmora, a ovo ljeto planira ponovno u moru tražiti inspiraciju.