Muzej grada Rijeke

Palača šećera ugostit će simpozij posvećen Klimtu, predstavlja se katalog izložbe

Davor Mandić

Detalj s izložbe Nepoznati Klimt / Foto Marko Gracin

Detalj s izložbe Nepoznati Klimt / Foto Marko Gracin

U Svečanoj dvorani Palače šećera 26. listopada bit će organizirano predstavljanje kataloga izložbe, kao i simpozij posvećen Klimtu, javljaju iz Muzeja



Produljena epekaovska izložba »Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza« u novoj zgradi Muzeja grada Rijeke u art-kvartu »Benčić« imat će dva popratna programa.


U Svečanoj dvorani Palače šećera 26. listopada bit će organizirano predstavljanje kataloga izložbe, kao i simpozij posvećen Klimtu, javljaju iz Muzeja.


Predstavljanje kataloga počinje u 12 sati, a kako podsjećaju u MGR-u, riječ je o bogato ilustriranom izdanju od 236 stranica u dvjema jezičnim verzijama, hrvatskoj i engleskoj, posvećenom životu i radu trojice umjetnika čiji se radovi mogu vidjeti na drugom katu Palače.




To su Gustav Klimt, Ernst Klimt i Franz Matsch.


– Fokus je na Gustavu Klimtu, najvećem od trojice bečkih slikara, čija su platna izrađena da bi krasila svod riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca. Katalog donosi tekstove 15 vodećih domaćih i međunarodnih poznavatelja Klimtova rada.


Naglasak izdanja je na Klimtovoj ranijoj umjetničkoj fazi, što znači da tekstovi dobrim dijelom govore o utjecajima njegovih slikarskih početaka na secesijski prevrat koji je uslijedio nakon riječke epizode.


Slikovni prilozi ne donose samo prikaze riječkih djela, već ujedno djela koja pokazuju utjecaje prethodnika i suvremenika na stilski razvoj najpoznatijeg od trojice slikara koji su 1885. ukrasili svod riječkoga kazališnog zdanja – kaže se u najavi, uz napomenu da će o katalogu govoriti: Ervin Dubrović, Irena Kraševac, Marian Bisanz-Prakken, Julija Lozzi Barković, Daina Glavočić i Deborah Pustišek Antić, koja je ujedno autorica izložbe i urednica kataloga.


Nakon predstavljanja toga izdanja u Svečanoj dvorani započet će u 13.30 sati simpozij posvećen Klimtu i njegovu vremenu.


– Izlagački niz otvorit će Ervin Dubrović temom »Bečki i venecijanski umjetnici u riječkom kazalištu«. Slijede izlaganja Deborah Pustišek Antić (»Percepcija Gustava Klimta u Rijeci do 1940-ih«), Mariana Bisanz-Prakkena (»Studije za riječke slike«), Irene Kraševac (»Riječke slike – ikonografski program«), te Ane Rušin Bulić i Slobodana Radića (»Konzervatorsko-restauratorski radovi na slikama«).


U završnici skupa sudionicima će se obratiti Tajana Pleše, direktorica Hrvatskoga restauratorskog zavoda – kaže se u najavi, u kojoj se ističe da će samo za prigodu simpozija u Svečanoj dvorani biti izložena mapa Klimtovih crteža objavljena 1922. godine.


Poštujući aktualne epidemijske mjere koje ograničavaju broj sudionika, obavezna je najava zainteresiranih za praćenje predstavljanja kataloga i simpozija. Najaviti se može na adresu: [email protected] i to do 25. listopada u 12 sati.