MMSU

Otvorena izložba fotografija Filipa Koludrovića: Rijeka snimljena s nevjerojatnih pozicija

Kim Cuculić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Neke su fotografije nastale na krovovima, riječkim dizalicama... Pa je kroz ovaj proces trebalo angažirati i volontere iz Gorske službe spašavanja i osigurati aktere snimanja



Izložba fotografija Filipa Koludrovića, pod naslovom “Rijeka, Rijeka, Rijeka”, otvorena je sinoć u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Predstavljena je kolekcija fotografija grada Rijeke čija je produkcija trajala šest mjeseci, a započela je u doba najstrožih restrikcija uzrokovanih pandemijom.


U tim skoro pa nemogućim uvjetima stvaranja umjetnik Filip Koludrović fotografirao je svoj grad s nevjerojatnih pozicija koje nikada nisu zabilježene okom na ovaj način. Kako nam je kazala organizatorica događaja Iva Piglić Lazić, riječ je o izložbi kojom je inauguriran podrumski prostor MMSU-a kao novi izložbeni prostor.



Nove vizure




– Kroz njegov rad panorame grada poprimile su sasvim novu vizuru, a detalji koje vrlo rijetko percipiramo došli su do izražaja. U svemu ovome vrlo važan faktor imali su građani Rijeke, koji su sastavni dio ovih fotografija i bez njih ovaj grad ne bi imao svoju žilu kucavicu.


Vrijednost samog projekta prepoznale su mnoge gradske institucije, koje su se na volonterskoj bazi priključile projektu ne bi li ovaj grad dobio još jednu vrijednu umjetničku kolekciju kroz fotografiju koja je danas kroz društvene medije, modnu industriju i sve veću popularnost poprimila važnu komponentu u društvu – istaknuto je u povodu otvorenja izložbe.



Nesigurna mjesta


Neke su fotografije nastale na nesigurnim mjestima: krovovima, visokim riječkim dizalicama… pa je kroz ovaj proces trebalo angažirati i volontere iz Gorske službe spašavanja i osigurati aktere snimanja posebnom sigurnosnom opremom.


Najveća ljubav Filipa Koludrovića je analogna crno-bijela fotografija. Rijeku je odlučio na svoj način prikazati iz ljubavi prema svom rodnom gradu i iz želje da pruži svoj umjetnički doprinos u ovo nesigurno doba kad se najudobnije osjećao među svojim ljudima.



Autorica dizajna izložbe “Rijeka, Rijeka, Rijeka” je Mia Bijedić, magistrica dizajna interijera koja je kao dio dizajnerskog tima Versace imala priliku raditi na projektima Palazzo Versace Dubai i Palazzo Vercase Macau.


Surađivala je i s drugim vodećim kućama za dizajn interijera kao što su Fendi Casa, Bentley Home, Trussardi home i Bugatti home. Eva Vidan, Hrvatica s adresom u New Yorku gdje radi za kreativnu agenciju na Wall Streetu, je za ovu izložbu potpisala grafički dizajn.


Izložba se može razgledati do 18. rujna.