Relativna galerija

Otvara se izložba u povodu 20 godina likovne radionice Dijane Lukić

Davor Mandić

Na izložbi će biti pokazane 44 slike trenutnih ili bivših polaznika radionice koji se amaterski bave slikarstvom, pri čemu su mnogi, prema kazivanju Dijane Lukić, ostvarili značajne opuse.



RIJEKA – Likovna radionica LiCe (ranije Art & hobby) Dijane Lukić slavi 20 godinu postojanja te tim povodom organizira izložbu u prostoru Relativne galerije na adresi Pomerio 18 »Amo, amare, amateri«. Otvorenje izložbe planirano je u utorak, 19. siječnja u 18 sati.


Na izložbi će biti pokazane 44 slike trenutnih ili bivših polaznika radionice koji se amaterski bave slikarstvom, pri čemu su mnogi, prema kazivanju Dijane Lukić, ostvarili značajne opuse.


– Kroz radionicu su prošle generacije polaznika od kojih se neki već godinama aktivno bave slikarstvom. Izložbom želimo predstaviti fenomen amaterizma u slikarstvu kao izraza izvorne težnje prema stvaralaštvu, bez ambicije da stvaranje postane izvorom zarade. Amateri su istinski ljubitelji, stvaraju isključivo iz duhovnih i emocionalnih pobuda. Premda se riječ »amaterizam« pejorativno ponekad koristi kao izraz za nedovoljnu stručnost, u suštini pojma je ljubav, što svjedoči i etimologija samog naziva. Amaterski rad može biti toliko napredan da ga teško možemo razlikovati od »profesionalnog« – kaže Lukić podsjećajući na Van Gogha, Gaugaina i Cezannea.




Lukić se dalje pita i je li »živjeti/zarađivati od umjetnosti« ono što će profesionalca razlikovati od amatera; je li to razina posvećenosti ili pak kakvoća rada? Može li amater kakvoćom parirati profesionalcu i tko je mjerodavan za ocjenu kvalitete, pita se Lukić odgovarajući da je na ova pitanja teško dati jednoznačan odgovor, no prema njenu mišljenju jedno je sigurno: amateri su istinski zaljubljenici.


Za otvorenje treba rezervirati termin na telefonski broj 0915390725, a izložba će trajati do 6. ožujka te će se moći razgledati u terminima: utorak, srijeda, subota od 10 do 12 i ponedjeljak, utorak, srijeda, petak od 17 do 19 sati.