Velika izložba

One su ovdje: Zrinka Cvitešić kao Eva i Severina kao Marija Magdalena

Edita Burburan

Zrinka Cvitešić i Severina / Foto Reuters, arhiva NL

Zrinka Cvitešić i Severina / Foto Reuters, arhiva NL

Dubrovačka palača Sponza bit će prva koja će ugostiti veliku zajedničku izložbu »One su ovdje« renomiranog slikara Dimitrija Popovića i umjetničkog fotografa Marka Vrdoljaka



Dubrovačka palača Sponza bit će prva koja će ugostiti veliku zajedničku izložbu »One su ovdje« renomiranog slikara Dimitrija Popovića i umjetničkog fotografa Marka Vrdoljaka. U sklopu projekta spajanja fotografskog i slikarskog u jedinstvenu vizualnu umjetnost bit će izloženo 21 djelo dimenzija 70×100, koje će nakon što obiđe Hrvatsku uputiti se i na turneju prema svjetskim galerijama.


Na zajedničkim platnima naći će se istaknute javne osobe s hrvatske scene: Nina Badrić, Franka Batelić, Maja Bajamić, Mia Begović, Zrinka Cvitešić, Gina Damjanić, Mia Dimšić, Nika Fleiss, Tereza Kesovija, Severina Kojić, Zdenka Kovačiček, Anđa Marić, Sandra Perković, Alma Prica, Ana Rucner, Jelena Veljača, Ana Vidović, Alka Vuica, Matija Vuica, Vanda Winter i Tihana Harapin Zalepugin. Sve one viđene okom dvojice umjetnika predstavit će svaka po jedan lik biblijskih žena.


Junakinje Starog i Novog zavjeta


Proces nastajanja započeo je pojedinačnim fotografiranjem u specifičnim uvjetima s točno definiranim izrazom lica, mimikom, pogledom i govorom tijela te svaka od njih predstavlja točno određenu žensku ulogu definiranu prema biblijskoj ikonografiji.




Nakon fotografiranja i obrade fotografija, iste su isprintane na slikarsko platno dimenzija 70 x 100 cm te je na njih umjetnički utjecao Dimitrije Popović s dodatnim slikarskim intervencijama.


Otvorenje izložbe je zakazano u dubrovačkoj palači Sponza 16. lipnja, koju će posjetitelji moći pogledati sve do 28. lipnja, a o tome kako je nastala ideja samog projekta otkriva nam sam umjetnik Dimitrije Popović:


Dimitrije Popović i Marko Vrdoljak


– Ideja o zajedničkom projektu nastala je unatrag više godina kad mi je Marko Vrdoljak predlagao suradnju. Ali zbog niza profesionalnih obaveza njegovih i mojih, uvjeti za suradnju su se stekli tek prije dvije godine.


Predložio je da uradimo ciklus radova inspiriran biblijskim ženama, junakinjama Starog i Novog zavjeta. Prijedlog sam prihvatio tim prije što sam 2009. – 2011. uradio tri ciklusa inspirirana biblijskim ženama Juditom, Salomom i Marijom Magdalenom.


U mnogima sam od tih radova koristio medij fotografije. Želio sam da ove tri biblijske fatalne heroine utjelove suvremene žene. Za Juditu mi je tada pozirala psihologinja Petra Vrkljan, za Salomu Severina, a za Mariju Magdalenu glumica Dora Lipovčan.


Dakle u novom ciklusu koji sam radio s Markom Vrdoljakom biblijske ženske likove utjelovljuju poznate žene iz javnog života Hrvatske. Naša suradnja se odvijala uz profesionalne dogovore ili konzultacije oko nekih općih stvari, kao i na principu podjele rada, odnosno autorske autonomije.


Marko je napravio fotografske portrete s psihološkim nijansana u izrazu lica, onako kako je svaka od odabranih dama doživljavala lik koji je predstavljala. Kad sam dobio 21 portret u kolor printu, uslijedile su moje slikarske intervencije. Tako se ralnost fotografije prožimala s imaginarnim elementima slikarskih intervencija, objašnjava Popović.


Modeli i likovi


O ovom zanimljivom projektu koji govori o ženi, njezinoj ulozi i osjećajima postavljenim i predstavljenim kao vječna pitanja ženskog bitka kroz inspiraciju i interpretaciju u kršćanskoj ikonografiji, umjetnici su odabrali svoje modele, a one opet prema svom osjećaju njima najbliži lik:


– Imali smo suglasnost u odabiru modela. Ono što je posebno zanimljivo jest da su modeli birali likove po vlastitom nahođenju, po osjećaju koji bi od predloženih likova mogle najbolje utjeloviti. Određeni stupanj identifikacije s karakterom lika biblijske žene bio je nužan.


Od Eve do Marije Magdalene, odnosno Zrinke Cvitešić i Severine. Moram naglasiti kako je Marko sam obavio taj velik dio posla u projektu, kontaktirati osobe i predstaviti im smisao i značenje ovog fotografsko-slikarskog projekta. Zanimljivost ovog ciklusa potvrđuje i činjenica da će biti snimljen dokumentarni film o ovom projektu. Snimanje je već počelo.


Projekt koji će se snimati u Zagrebu i Dubrovniku bit će vrlo skoro predstavljen gledateljima, a što se svjetskog interesa tiče, prema riječima umjetnika ponude već stižu odasvud pa i iz Amerike:


– Marko me obavijestio da postoji već sada interes da se izložba pokaže u Americi. Nakon Dubrovnika izložba će biti postavljena u Zagrebu, ali tek sljedeće godine zbog niza promjena u izlagačkim programima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa.


U svakom slučaju, izložba će biti postavljena u nekoliko hrvatskih gradova. Posebno bismo željeli postaviti izložbu i u Rijeci.


Nove knjige i izložbe


Osim projekta »One su ovdje«, Dimitrije Popović upravo je objavio knjigu eseja na kojoj je radio u vrijeme pandemije. Knjiga je naslovljena »Likovni zapisi u doba korone«, a sadrži tekstove u kojima se povezuju umjetnost i pandemija kroz razne psihičke fenomene koje je u društvu prouzročilo širenje koronavirusa.


Prema riječima umjetnika, tekstovi su nastajali od proljeća do jeseni prošle godine, a sabrani predstavit će ujedno i prvu covid knjigu u Hrvatskoj.


Promocija se planira krajem kolovoza ove godine u Zagrebu, a u pripremi je i druga knjiga »Slikarstvo i mržnja« s podnaslovom »Od Da Vincijeve ‘Meduze’ do dadaističke ‘Mona Lise«. Knjiga bi trebala biti objavljena krajem ove godine u Nakladi Ljevak.


U povodu 700 godina od smrti Dantea, umjetnik također priprema dvije izložbe. Jednu u Kotoru početkom kolovoza u sklopu programa umjetničkog festivala Kotor Arta – Don Brankovi dani muzike, te sredinom rujna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.


Kristova sljedbenica


Severinina želja da utjelovi lijepu ženu iz evanđelja je stara desetak godina. Kad smo radili na ciklusu »Saloma« rekla mi je da bi se željela vidjeti u ulozi Marije Magdalene. S obzirom na Severinine i moje poslovne angažmane i zauzetosti, taj se ciklus nije mogao do danas realizirati.


Po nekim preliminarnim dogovorima trebali bismo krenuti u njegovu realizaciju ove godine. Imam spremljen koncept kako bih realizirao kroz Severinin lik i pojavu, zanimljivu i na izvjestan način intrigantnu i provokativnu osobnost Kristove iskrene sljedbenice.