Peti HFF

Na Korzu otvorena izložba plakata History Film Festivala

Davor Mandić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izložba je otvorena na panoima na riječkom Korzu, a donosi plakate filmova iz natjecateljskog programa. Ovogodišnji HFF u natjecateljskoj kategoriji prikazat će 23 filma, koje je izabrao Bernardin Modrić između 123 prijavljena filma



Peto izdanje History Film Festivala, riječkog festivala koji se brendira kao jedini svjetski festival povijesnog dokumentarnog filma, najavljeno je izložbom plakata filmova iz ovogodišnje konkurencije.


HFF će se ove godine održati od 14. do 18. rujna u Rijeci, a izložba je postavljena na panoima na Korzu ispred Gradske vijećnice.





O izložbi i festivalu govorili su organizatori Tiha i Bernardin Modrić, suradnik na programu Inkluzivno kino, ujedno i predsjednik Udruge gluhih i nagluhih PGŽ-a Damir Herega te predsjednik Udruge slijepih PGŽ-a Emil Mandarić.


Ovogodišnji HFF u natjecateljskoj kategoriji prikazat će 23 filma, koje je izabrao Bernardin Modrić između ukupno 123 prijavljena filma iz 40 zemalja svijeta. O najboljima među njima odlučivat će žiri kojim će predsjedati redatelj Vinko Brešan. Prvi put filmovi će biti prikazivani u Art-kinu.


Inkluzivno kino


Bernardin Modrić, kao selektor službenog programa, istaknuo je da je zadovoljan time da imaju filmove koji se bave događanjima nakon Drugog svjetskog rata.



– To su zanimljive, aktualne priče o Afganistanu, Iraku, ISIL-u, grupi Anonymous i drugima, a imamo i jedan sjajan film o grupi Indexi, čija projekcija će biti čak i prije one na Sarajevskom filmskom festivalu – rekao je Modrić i najavio dolazak dvadesetek svjetskih autora.


Osim natjecateljskog programa, 5. HFF imat će i bogat popratni/posebni program. Kako je istaknuo Modrić, ove godine Hrvatska obilježava 30 godina od početka Domovinskog rata, pa će na Pavlinskom trgu biti organizirano prikazivanje 18 filmova.


Također nastavlja se i program Inkluzivno kino, odnosno prikazivanje filmova prilagođenih potrebama slijepih i slabovidnih te gluhih i nagluhih osoba. U tom kontekstu obratili su se novinarima Damir Herega i Emil Mandarić, pohvalivši doprinos HFF-a u uključivanju rečenih osoba u kulturne programe.


U Art-kinu


Tiha Modrić izrazila je zadovoljstvo podrškom Grada Rijeke, koju je nazvala punokrvnom, najavivši pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara.


Foto Marko Gracin


– Podrška festivalu ove godine rezultat je petogodišnjeg odnosa s organizatorima, koji su se dokazali, između ostalog, i tako da su se izborili za promjenu normativa u Javnim potrebama u kulturi.


Mi smo im pak savjetovali da se presele u Art-kino, što je bio savjet koji su oni prihvatili, što je dokaz da lijepo surađujemo – rekao je Šarar, zaključivši da obitelj Modrić radi dobar posao s History Film Festivalom.