Doprinos hrvatskih mornara

Na Botelu Marina izložba “Quarneroli – Hrvati u osvajanju Arktika 1872.-1874.”

Portal Novi list

Ledenjak u Zemlji Franje Josipa / Foto Николай Гернет, Wikimedia Commons

Ledenjak u Zemlji Franje Josipa / Foto Николай Гернет, Wikimedia Commons

Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag sa 191 otokom kojega su nazvali „Zemlja Franje Josipa“. Na tom arhipelagu od tada postoji i Rt Fiume



Botel Marina večeras u 19 sati ugošćuje izložbu “Quarneroli – Hrvati u osvajanju Arktika 1872.-1874.” sa stalnim postavom u Lovranu, u organizaciji Lions kluba Quarneroli Lovran i Poslovnog kluba PartneRi Rijeka.


“Ponosni smo na činjenicu da u ovim teškim vremenima za kulturu, a u suradnji sa kvalitetnim partnerima, možemo građanima Kvarnera, ali i našim gostima omogućiti da se upoznaju sa povijesnim dostignućima i tradicijom pomoraca ovog kraja.


Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag sa 191 otokom kojega su nazvali „Zemlja Franje Josipa“. Na tom arhipelagu od tada postoji i Rt Fiume i mnogi drugi nama poznati toponimi.




U znanstvenom smislu ova ekspedicija je preteča istraživanja klimatskih promjena i utjecaja Arktika na ostatak planeta Zemlje. Inovacija izložbe je u tome što veliča hrvatske mornare i njihov doprinos tom istraživanju”, poručuju s Botela Marina.


Izložba će biti otvorena do 20. srpnja, a moguće ju je ragledati svakoga dana od 15 do 21 sat.


Gosti izložbe su Jan Urban i Miljenko Smokvina, a ulaz je slobodan, uz poželjnu donaciju, kojom će se izložba dalje razvijati.