Gardening for Everyone

Maja S. Franković i Christine Kertz u Kortilu otvorile izložbu “Vrtlarenje za svakoga”

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Riječanka Maja S. Franković i Christine Kertz iz Austrije već dulje vrijeme u svojoj umjetnosti obrađuju temu biljnog svijeta



Dvije umjetnice koje surađuju već nekoliko godina i koje su zajedno imale više izložbi grafika u Hrvatskoj, pa i u inozemstvu, večeras u 19 sati su otvorile novu izložbu u Galeriji Kortil.


Riječanka Maja S. Franković i Christine Kertz iz Austrije već dulje vrijeme u svojoj umjetnosti obrađuju temu biljnog svijeta, a jedan od rezultata ljubavi prema umjetnosti i biljkama je izložba „Gardening for Everyone / Vrtlarenje za svakoga“.





Christine Kertz, koja se slikarstvom intenzivno bavi od 1987., predstavila se grafikama u tehnikama dubokog tiska, linoreza i litografijama, a umjetnica već poznata na domaćoj sceni, Maja S. Franković, izložila je grafike u tehnikama litografije i dubokog tiska.


Izložba je okupila po tridesetak radova svake umjetnice, te iako su naizgled različiti, zajednička tema koja ih veže osim biljnog svijeta je također i neophodnost rada vlastitim rukama u svome vrtu, kao i terapeutsko djelovanje rada na zemlji.



Zanimljiva je polazna točka nastajanja ove izložbe, naime, umjetnice su se prije dvije i pol godine upoznale u Brseču gdje je Kertz bila na odmoru, te su tada razmijenile svoje ideje, a nedugo zatim došla je i pandemija zbog koje su obje više vremena posvetile radu u svojim vrtovima.


Prema Christine Kertz, prava je sreća bila imati vrt u karanteni, no osvrnula se i na motive lišća u vodi na nekim radovima, koju smatra bitnom jer se ona aktivno kreće što znači da život nije stao s lockdownom.



Premda su inspirirane istim stvarima, radovi ove dvije cijenjene umjetnice uvelike se razlikuju, što izložbi daje posebnu čar i dodatan razlog za posjetiti ju.


Tijekom izložbe održavat će se vodstva uz predavanje Maje S. Franković o grafičkim tehnikama, te se ista planiraju se u srijedu 24.11. i u četvrtak 2.12. od 18 do 19 sati, no uz prethodnu najavu na email [email protected] ili na telefon 099 2391 404.