Bijenale industrijske umjetnosti

Izložba “Rudnici kulture” otvara se na Akademiji primijenjenih umjetnosti

Davor Mandić

Rad Helidona Gjergjija

Rad Helidona Gjergjija

Izložba uključuje radove Helidona Gjergjija, Irene lagator Pejović, Darija Šolmana, umjetničkih kolektiva Autopsia i Laibach, Vladimira Kneževića i Nikole Pijanmanova



Projekt »Rudnici kulture« predstaviti će se izložbom na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u utorak, 26. listopada ispred Dekanata u 13 sati, kao dio popratnog programa 3. bijenala industrijske umjetnosti »Ravno u sunce«, javljaju iz LAE-a.


Izložba uključuje radove Helidona Gjergjija, Irene lagator Pejović, Darija Šolmana, umjetničkih kolektiva Autopsia i Laibach, Vladimira Kneževića i Nikole Pijanmanova.


– Putujuća izložba »Rudnici kulture – Od industrijske do umjetničke revolucije« pokrenuta je 2014. kada je realizirano ukupno osam izložbi, nastavljena 2015. godine turnejom po Srbiji i Makedoniji, 2016. održana je izložba u Centru za kulturu Mojkovac u Crnoj Gori te na Kosovu.




Godine 2017. tijekom izložbene turneje po Albaniji u program izložbe je po prvi put uključena i instalacija SUBPOLIS, Metal Gurua. Godine 2018. instalacija je postavljena u rumunjskom rudniku soli Salina Turda, a izložba »Rudnici kulture« u Školi primjenjenih umjetnosti u Cluju.


Prošle je godine izložba održana u Narodnoj biblioteci Bor, a u narednoj godini gostovat će i u Grčkoj na otoku Leros. Cilj projekta je osvještavanje lokalnih zajednica u svrhu (re)valorizacije rudarsko-industrijske baštine, kao i njene prenamjene, prije svega u kulturne, a slijedom toga i turističke svrhe.


Stoga ovu putujuću izložbu čine umjetnici upravo iz navedenih regija, a sa svakim novim gostovanjem pridružuje joj se novi izlagač, koji dolazi iz ciljanog lokaliteta – kaže se u najavi izložbe, uz informaciju da su »Rudnici kulture« suradnička platforma na području zaštite i revitalizacije rudarske baštine u državama na području Jugoslavije, a od 2017. i u jugoistočnoj Europi