Galerija DM

Izložba Olivera Resslera u Filodrammatici: Prošlost je otkazana, budućnost nepovratna

S otvorenja izložbe / ISTOG ŽORŽ

S otvorenja izložbe / ISTOG ŽORŽ

Povezujući mnoge kontekste, glasove i iskustva, svaki od predstavljenih filmova prati po jedan ključni događaj vezan za klimatski pokret



RIJEKA – U Galeriji Filodrammatica, u organizaciji Drugog mora, otvorena je izložba »Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna« austrijskog umjetnika Olivera Resslera. On od 2016. godine videokamerom prati globalne klimatske pokrete u borbi protiv ekonomije temeljene na fosilnim gorivima. Povezujući mnoge kontekste, glasove i iskustva, svaki od predstavljenih filmova prati po jedan ključni događaj vezan za klimatski pokret.


Prosvjedi i akcije


Zabilježeni su prosvjedi aktivista protiv Konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Parizu, za koju se znalo da neće uroditi sporazumom kojim bi se umanjilo globalno zatopljenje (COP21, 2017.), masovne akcije blokade ugljena lignita u Lužicu kod Berlina (Kraj puta, 2016.) i u Bilini u Češkoj (Granice smo mi, 2019.), život samoorganizirane zajednice na najvećem autonomnom teritoriju u Europi, koja godinama uspješno sprječava francuske vlasti da na tom području kod Nantesa izgrade aerodrom (ZAD, 2017.), blokada amsterdamske luke u koju pristiže ugljen iz Južne Amerike, gdje se vadi u katastrofalnim uvjetima za okoliš i lokalno stanovništvo (Šifra crveno, 2018.) te uspješna akcija okupacije crvenog tepiha na zatvaranju prošlogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, čime je pozornost međunarodnih medija i javnosti preusmjerena s ceremonije dodjele nagrada na ciljeve i zahtjeve klimatskog pokreta (Venecijanski Klimatski kamp, 2019.)


Detalj s izložbe

Detalj s izložbe


Otvoreno do 6. lipnja

Izložbu je moguće posjetiti do 6. lipnja, od ponedjeljka do petka od 11 do 13 sati i od 17 do 20 sati, te subotom od 11 do 13 sati. Ulaz je slobodan, a svi filmovi imaju hrvatske titlove. Sukladno preporučenim mjerama kojima se izbjegava okupljanje velikog broja ljudi, u prostoru galerije istovremeno može biti najviše 12 posjetitelja, koje se poziva da na ulazu dezinficiraju ruke i održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost. Program je realiziran u okviru programa Galerija DM.

Vlasništvo je krađa




Riječima samoga umjetnika, nadvladavanje trenutne ekološke, društvene i ekonomske krize prije svega je pitanje političke moći jer će, usprkos naporima vlada i korporacija da nas različitim PR strategijama uvjere u suprotno, o napuštanju fosilnih goriva odlučivati društveni pokreti i njihovi pritisci na institucije. Projekt je prvo predstavljen kao dvokanalna videoinstalacija kao dio Resslerove samostalne izložbe »Vlasništvo je krađa« u MNAC-u – Nacionalnom muzeju suvremene umjetnosti u Bukureštu 2016. godine, a do 2020. godine je postupno proširen u šestokanalni video.


Oliver Ressler je umjetnik i filmski autor koji živi i radi u Beču. Njegov umjetnički rad obuhvaća instalacije, projekte u javnom prostoru i filmove na teme ekonomije, migracija, demokracije, klimatskih katastrofa, formi otpora i društvenih alternativa.


Oliver Ressler / DM

Oliver Ressler / DM


Uz sudjelovanje na više od 350 grupnih izložbi, samostalno je izlagao u muzejima i galerijama kao što su Berkeley Art Museum u SAD-u, Muzej suvremene umjetnosti Beograd, Centro Cultural Conde Duque u Madridu, Alexandria Contemporary Arts Forumu u Egiptu, The Cube Project Space u Taipeiju, Kunsthaus Graz u Austriji, Centro Andaluz de Arte Contemporaneo – CAAC, Wyspa Institute of Art u Gdanjsku, SALT Galata u Istanbulu i mnogi drugi. Snimio je 34 filma koji su bili prikazani širom svijeta na više od tisuću događaja koje su organizirali društveni pokreti i umjetničke institucije, kao i na brojnim filmskim festivalima. Od 2019. godine radi na istraživačkom projektu »Barricading the Ice Sheets« o pokretu za klimatsku pravdu, uz podršku Austrian Science Fund, koji će završiti izložbom u Grazu u rujnu 2021. godine.