Eros i erotika

“Gajba i tić”: Velika izložba o seksualnosti Istre kroz stoljeća u Svetim Srcima u Puli

Vanesa Begić

Izložbu su najavili Vladimir Torbica, Gracijano Kešac, Darko Komšo, Tajana Ujčić, Katarina Marić i Mauro Ferlin / Foto D. ŠTIFANIĆ

Izložbu su najavili Vladimir Torbica, Gracijano Kešac, Darko Komšo, Tajana Ujčić, Katarina Marić i Mauro Ferlin / Foto D. ŠTIFANIĆ

Artefakti izložbe protežu se od doba Rimskog Carstva do današnjih dana i većinom prate mušku i žensku liniju prihvaćanja teme spola i spolnostiPULA – »Gajba i tić: pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre« veliki je izložbeni projekt nastao u Koordinaciji istarskih muzeja, a bit će idući tjedan, 27. travnja, otvoren u izložbeno-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli. Tu veliku izložbu jučer su novinarima predstavili njeni autori – dizajner Mauricio Ferlin i kustosice izložbe Tajana Ujčić i Katarina Marić, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.


– Artefakti izložbe protežu se od doba Rimskog carstva do današnjih dana i većinom prate mušku i žensku liniju prihvaćanja teme spola i spolnosti. Kada imate iza sebe sve muzeje Istre, izvrsnu građu, te kada u svemu tome sudjeluju i privatne zbirke te obiteljske ostavštine i vrsni suradnici onda je lijepo raditi i na tako zahtjevnom projektu, kazala je Katarina Marić.


Na upit o kakvim se predmetima radi, autori su kazali da ima svega, od igle na dalje.
Karl Schrecker: Djevojka sa svilenim plaštom, Pula-Brijuni, 1920-1926. (Povijesni i pomorski muzej Istre)


Karl Schrecker: Djevojka sa svilenim plaštom, Pula-Brijuni, 1920-1926. (Povijesni i pomorski muzej Istre)– Gajba i tić metafore su za ženski i muški spolni organ, poznate iz pučkih pjesama, taranki i botununada koje su se pjevale, a i danas se pjevaju, u onim trenucima kada fešte uz vino prelaze u svoju kulminaciju – kazala je Tajana Ujčić, koja je naglasila da se ono raskrito manifestira kroz humor i snažnu samoironiju, dok je ljubav i stvarni intimni život skriven (pokriven) kako u simbolici predmeta koje izlažu, tako i u pričama, poslovicama, poeziji, a napose u stvarnom životu.


Jedna od razglednica ljubavne tematike koje je austrougarski mornar na bojnom brodu S.M.S. Arpad Stefan Cvitak, od 1914. do 1918. slao iz Pule u Zagreb svojoj ljubljenoj Slavici Kodrin (Povijesni i pomorski muzej Istre)


Jedna od razglednica ljubavne tematike koje je austrougarski mornar na bojnom brodu S.M.S. Arpad Stefan Cvitak, od 1914. do 1918. slao iz Pule u Zagreb svojoj ljubljenoj Slavici Kodrin (Povijesni i pomorski muzej Istre)– Izložba tematizira muškost i ženstvo, otvorenost i zatvorenost Istre, eros i erotičnost viđene s muške i ženske strane. Nije bilo lako odabrati i posložiti sve te predmete, a sam je postav bio uvjetovan i prostorom Svetih Srca – kazao je Mauro Ferlin.


– Koordinacija muzeja Istre jedinstveni je primjer okupljanja muzeja u stvaranju i produkciji velikih i značajnih izložbi. Već prva izložba – »Ki sit ki lačan« – koja je nastala suradnjom više muzeja, izazvala je pažnju ne samo publike u Istri, nego i cjelokupne hrvatske javnosti.


Izložba »Ki sit ki lačan« i Arheološki muzej Istre te su 2012. godine dobili nagradu za izložbeni projekt godine Hrvatskog muzejskog društva. Upravo ovdje, u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre potpisana je 2010. godine povelja o suradnji svih muzeja. Ovoga puta nositelji projekta su PPMI i Arheološki muzej – kazao je Gracijano Kešac, dodajući da su zastupljeni i muzeji iz »geografske« Istre, odnosno iz Kopra, Pirana, Trsta i Aquileije.


Alojz Orel: Akt, oko 1960. (vl. Aleksej Orel)


Alojz Orel: Akt, oko 1960. (vl. Aleksej Orel)– Najprije smo se posvetili hrani, izložbom »Ki sit, ki lačan«, a sada ljubavi, na jedan poseban način – nije to ni komercijalni, niti vulgarni način, već jasan i razumljiv, a opet drukčiji – rekao je Darko Komšo.


Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednice grada Pule i Zaklada Adris, a sponzor je Croatia osiguranje.