50 godina

Fotograf Borislav Božić slavi dvije obljetnice – pola stoljeća fotografskog rada i pola stoljeća od dolaska u Rijeku

Davor Mandić

Borislav Božić / Foto arhiva NL

Borislav Božić / Foto arhiva NL

Postavlja izložbu u Muzeju grada Rijeke te interaktivnu izložbu u Galeriji Principij



Fotograf Borislav Božić slavi dva pedesetogodišnja jubileja: pedeset godina fotografskog rada te pedeset godina od dolaska u Rijeku, o čemu piše u najavi dvaju s time povezanih događaja.


Jedan je izložba u Muzeju grada Rijeke »Misterij fotografske slike Borislava Božića«, koja će se održati u »Kockici« od 9. prosinca 2021. do 12. siječnja 2022. godine.


Drugi je interaktivna izložba »Dijalog« u Galeriji Principij, koja će se održati od 11. do 20. prosinca 2021. godine.




– U proljeće 1971. napravio sam svoju prvu fotografiju. Te sam iste godine u jesen došao u Rijeku i od tada traje taj misterij fotografije i uzajamnost grada i mene.


To je bila moja dječačka zanesenost Rijekom koja se snažno i u kontinuitetu zadržala dosad. Dvije su obljetnice, dva jubileja i svakako ih želim obilježiti – kaže Božić u tekstu kojim se obraća javnosti, a u kojem opisuje oba događaja.


Izložba u Muzeju grada Rijeke sastoji se od tri segmenta.


U prvom, »Kemija, alkemija i magija«, bit će izloženi fotogrami, cijanotipije, fotografije snimljene starim fotoaparatima i camerama obscurama.


Drugi, »Grad usput i na brzinu«, niz je crno-bijelih fotografija u kojima su motivi i sadržaj prizori Rijeke.


Treći segment, »Soba za kontemplaciju«, sadrži trideset fotografija manjeg formata, uglavnom apstraktnog sadržaja.


– Drugi dio obljetničke akcije je »Dijalog« u Galeriji Principij. »Dijalog« je interaktivni fotografski projekt koji je zamišljen tako da na njemu sudjeluju što više drugih autora i samih posjetitelja.


U galeriji će biti postavljena tri motiva koje ću fotografirati dva puta na licu mjesta i te fotografije izložiti. Iste motive trebaju fotografirati i posjetitelji te napravljene fotografije isprintati i staviti na zid – kaže Božić.