NOVI TERMIN

Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu zbog pandemije odgođen za jesen

Hina



Treći Bijenale industrijske umjetnosti (BIU), najavljen za kolovoz i rujan 2020., zbog izvanrednog stanja izazvanog pandemijom covida-19 održat će se od 10. listopada do 21. studenog, priopćili su organizatori.


Bijenale će se održati neovisno o budućnosti manifestacije Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu koje se manifestacija provodi, priopćeno je.


Organizator Bijenala je Labin Art Express XXI s partnerima, Arheološkim muzejom Istre, Povijesnim i pomorskim muzejom Istre i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.




Bijenale industrijske umjetnosti bit će strukturirano u tri geografski odvojene, ali tematski međusobno povezane izložbene cjeline, Labin s Lamparnom i susjednom, rudarskom Rašom funkcionirat će kao polazišna točka iz koje se manifestacija razvija u druge gradove – Rijeku, Opatiju, Vodnjan i Pulu.


Naziv Bijenala 2020 »Ride Into the Sun – Ravno u Sunce«, preuzet od istoimene pjesme legendarnih njujorških glazbenika Velvet Underground, utjelovljuje imanentnu težnju za boljim svijetom i miroljubivim i prosperitetnim društvom te otvara pozicije promišljanja novih horizonata koji će nadrasti atmosferu fragmentacije i osjećaj gubitka nade.


Kustosi 3. Bijenala industrijske umjetnosti (BIU 2020) su nezavisna kustosica Branka Benčić, umjetnička voditeljica Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, direktor Umjetničkog instituta u Beču i bivši direktor Kunsthalle Beč Gerald Matt, viša kustosica u riječkom MMSU Ksenija Orelj te Christian Oxenius, nezavisni kustos i voditelj istraživanja u Međunarodnom udruženju bijenala (IBA – International Biennial).


Bijenale industrijske umjetnosti je manifestacija suvremenih umjetničkih praksi koju je osnovao umjetnički kolektiv Labin Art Express XXI kao eksperimentalnu platformu za realizaciju njihova fundamentalnog projekta izgradnje futurističkog Podzemnog grada 150 metara ispod površine zemlje u svrhu revitalizacije bivših istarskih ugljenokopa u Labinu i Raši.


Predsjednik Labin Art Expressa XXI je Dean Zahtila, a umjetnički voditelj Damir Stojnić.