HFS online

Hrvatski filmski savez pokreće novi projekt: Film i filmsko obrazovanje u svako kućanstvo

Hina

"Upravo iz potrebe unapređenja socijalne kohezije djece i mladih kao i osoba starijih od 54 godine, ukazala se prilika da se uspostavi projekt, koji bi dio programa koje provodi HFS učinio dostupnim najširoj publici.



ZAGREB – HFS online, novi projekt Hrvatskog filmskog saveza sa šest interaktivnih radionica za djecu i mlade te osobe starije od 54 godine, nastoji omogućiti da film i filmsko obrazovanje prestanu biti luksuzom, već da budu prisutni u svakom kućanstvu u Hrvatskoj.


Iz HFS-a kažu kako je taj projekt odgovor na još veću potrebu ciljanih skupina koje su najviše pogođene pandemijom i otkazivanjem kulturnih događanja, da uključeno konzumiraju kulturu i razvijaju nove vještine i znanja kroz filmski medij.


“Upravo iz potrebe unapređenja socijalne kohezije djece i mladih kao i osoba starijih od 54 godine, ukazala se prilika da se uspostavi projekt, koji bi dio programa koje provodi HFS učinio dostupnim najširoj publici.




Prve radionice kreću u veljači i trajat će cijelu godinu – održat će se tri radionice za djecu i mlade do 25 godina, te tri za osobe starije od 54 godine


“Očekuje nas preko 20 filmskih hitova, analiza, radionica scenarija, filmskih kritika, snimanja filmova online i brojnih drugih aktivnosti”, najavljuju iz HFS-a. Web platforma projekta otvara se krajem siječnja.


“Projekt nastoji pomicati granice kreativne i tehničke vizije vodeći se tezom da film i filmsko obrazovanje igraju ključnu ulogu u osjećaju zajedništva i uključenosti u društvo”, ističu.


Cilj im je reaktivirati ciljne skupine, potičući ih da aktivno sudjeluju u programima projekta – djeca i mladi steći će znanja i vještine koje ih čine konkurentnijima na tržištu rada, dok će stariji od 54 godine aktivno sudjelovati kao kritičari, komentatori i stvaratelji boljeg društva.


Projekt otvara i digitalnu platformu koja će predstavljati izvor znanja filmske teorije,  gdje će biti vidljivi zanimljivi sadržaji proizašli iz završenih radionica, a isto tako i korisne smjernice za daljnje usavršavanje znanja i vještina.


Projekt svojim radionicama (Digitalna filmska naSTAVa, radionica Give and Take, Palunkov filmski bootcamp, Palunkova naopaka gledaonica, Tuškanac na plus 54 i Filmski book club) uključuje preko 30 stručnjaka, voditelja i predavača: redatelja, montažera, snimatelja, filmskih teoretičara i kritičara.


Realizira se u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a financira uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.


Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (477.400,00 HRK).