Gostovanje hrvatskog glazbenika

Elvis Stanić gostuje na Cairo Jazz Festivalu

Kim Cuculić

Elvis Stanić

Elvis Stanić

Nastupit će 20. studenoga u cijenjenom Ewart Hallu



RIJEKA Elvis Stanić, jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije, pozvan je u Egipat na Cairo Jazz Festival koji će biti održan od 13. do 20. studenoga.



Nastupit će 20. studenoga u Ewart Hallu, najcjenjenijoj dvorani kairske glazbene scene na legendarnom trgu Tahrir na čijoj je pozornici nastupala i kultna egipatska pjevačica Om Kolthoum i mnoge glazbene zvijezde klasične i jazz glazbe.


Egipatski umjetnici


Na koncertu Elvis Stanić & Friends, Stanić će nastupiti uz egipatske umjetnike (Amro Salah – klavir, Ehab Tass – bas, Ahmed Hesham – bubnjevi, Diaa Tass – udaraljke i Noha Fekry – vokal), a izvodit će Stanićeve autorske kompozicije i nekoliko tradicionalnih arapskih skladbi. Cairo Jazz Festival je 2009. osnovao pijanist Amro Salah i slovi kao jedan od najboljih svjetskih jazz festivala. Ove godine na festivalu će nastupiti 25 glazbenih skupina iz 10 država. Osim samih glazbenika i njihove glazbe, Cairo Jazz Festival promovira i zemlje iz kojih glazbenici dolaze.
Kako je Amro Salah bio gost Jazz Ex Tempore projekta u Opatiji 2019. godine, tako su Elvis Stanić, Hrvatska i Opatija predstavljeni riječima »zapanjujuća hrvatska obala i prekrasan krajolik zasigurno će donijeti nadahnjujući glazbeni stil. Ljepota grada ogleda se u svakom glazbenom djelu poput otiska prsta. Možda nikada niste bili u Hrvatskoj, ali ona definitivno dolazi na Cairo Jazz Festival«.


Glazbena karijera




Elvis Stanić je rođen u Rijeci gdje je i započela njegova glazbena karijera. Započinje svirati sa šest godina. Nakon završetka klasične glazbene edukacije (instrument harmonika), posvećuje se jazz, blues i rock gitari. U 70-ima i 80-ima sklada i vodi nekoliko rock i pop bendova, djeluje kao studijski glazbenik i glazbeni producent na mnogim vrhunskim pop projektima glavnih zvijezda hrvatske glazbene scene
Godine 1994. u Perugiji osvaja nagradu Berklee College of Music Award for Outstanding Musicianship, a 1995. i nagradu za najtalentiranijeg novog studenta (Best Entering Student Talent) i potpunu stipendiju prestižnog američkog koledža iz Bostona gdje studira jazz kompoziciju i jazz gitaru. Tijekom bostonskih dana surađuje s mnogim američkim jazz glazbenicima (Jim Kelly, Dennis Montgomery, John Thomas, Bob Harrigan, Frank Williams…).
Elvis Stanić je diplomirao i vizualne komunikacije na katedri za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci. Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i International Association of Jazz Educators (IAJE).
Organizator je i umjetnički direktor Liburnia Jazz Festivala i glazbeno-obrazovnog projekta Jazz Ex Tempore u Opatiji, a od 2015. je i predsjednik Hrvatske udruge istaknutih umjetnika (HUIG). Samostalno ili s Elvis Stanić Group nastupao je na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (SAD, Velika Britanija, Bugarska, Nizozemska, Austrija, Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka, Srbija, BiH, Mađarska, Crna Gora), a posebno se ponosi činjenicom da je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu. Godine 2009. nastupio je i u njujorškom Lincoln Centru kao gost Lennyja Whitea, Bustera Williamsa i Georgea Calligana. (K. C.)