Zabrinutost u Volkswagenu

Njemački auto div teško pogođen krizom: U prvom polugodištu imaju gubitak od 1,4 milijarde eura

Hina

Reuters

Reuters

U istom prošlogodišnjem razdoblju VW je ostvario 9,6 milijardi dobiti prije poreza.FRANKFURT – Pandemija koronavirusa teško je naštetila poslovnim rezultatima najvećeg europskog proizvođača automobila, grupi Volkswagen, čiji je gubitak prije poreza u prvoj polovini godine 1,4 milijarde eura.


U istom prošlogodišnjem razdoblju VW je ostvario 9,6 milijardi dobiti prije poreza.


Nakon što su proizvodne u ožujku i travnju stale, a pala potražnja za novim automobilima na europskom i sjevernoameričkom tržištu, Volkswagenovi prihodi pali su za 23 posto, na 96 milijardi eura.


Isporuke pale za 27 posto
Isporuke u prvoj polovici 2020. godine na godišnjoj su razini pale 27 posto, na 3,9 milijuna vozila, no njemački proizvođač izvijestio je da se stopa pada od svibnja smanjuje.


Tvrtka sa sjedištem u Wolfsburgu zadržala je svoje procjene poslovanja u 2020. godini, te očekuje da će joj operativni rezultati značajno pasti u odnosu na prethodnu godinu ali ipak ostati u plusu.


“Prva polovina 2020. godine jedna od najizazovnijih u povijesti naše tvrtke zbog pandemije Covida 19”, rekao je član uprave Frank Witter i dodao da je Volkswagen “oprezno optimističan” u vezi poslovanja u drugoj polovini godine.